Twee verrassende ontmoetingen op straat

Iedereen die met Frontiers uitgezonden wil worden naar de moslimwereld, doorloopt een trainingstraject van 1,5 à 2 jaar om effectief te kunnen dienen in cross-culturele situaties. Begin november volgden de werkers in voorbereiding een weekend lang training over de islam. 

Het weekend bestond uit een mix van theorie, een interview met moslims, en de praktische opdracht om eens te praten met moslims in je omgeving. Annemijn, een van de werkers in voorbereidingen, heeft bijzondere contacten aan de opdracht overgehouden. Ze vertelt haar verhaal over twee verrassende ontmoetingen op straat.

Mag ik je wat vragen?

“Samen met een andere werker in voorbereiding liep ik al biddend naar het winkelcentrum. In de buurt van een moskee zagen we een jonge moslima onze richting op lopen. Ik besloot haar te vragen: “Wij willen graag wat meer weten over de islam, zou je ons iets kunnen vertellen over je geloof?” Tot onze verbazing reageerde de vrouw, Nadira, heel enthousiast!

We vertelden dat we christenen waren, en Nadira nam de tijd om ons meer uit te leggen door de islam en het christendom te vergelijken. Eigenlijk zijn er veel overeenkomsten: we hebben dezelfde profeten, we willen goed doen voor onze medemensen… Maar moslims geloven niet dat Jezus de Zoon van God is. En juist dit verschil is de kern van het Goede Nieuws!”

“Na dit gesprek liepen we door en we kwamen weer een moslima tegen. Ook deze vrouw, Nour, reageerde blij verrast op onze vraag. Ze legde ons uit dat islam ging om goede daden doen voor je medemensen. Met deze goede daden verdien je punten. Hoe meer je verdient, hoe groter de kans dat je in de hemel komt. Al weet je nooit zeker of je wel genoeg punten hebt verzameld.”

“Uiteindelijk namen we afscheid en waren verwonderd over hoe makkelijk het was om in gesprek te raken met moslims. Met Nadira hadden we zelfs telefoonnummers uitgewisseld. Wat zou het mooi zijn als onze ontmoeting uit zal groeien tot een vriendschap!”

Een tweede ontmoeting

Een week later had Annemijn een baaldag. Het liep even niet zo lekker, dus ze besloot om even een stevige wandeling te maken in de buitenlucht. Annemijn had een bepaalde route in gedachten, maar onderweg ging ze toch anders dan ze in eerste instantie van plan was. Hierin zag ze later echt de leiding van God. 

Annemijn: “Tijdens mijn wandeling zag ik drie moslimvrouwen op een bankje zitten. Ik twijfelde of ik ze zou aanspreken, maar besloot toch door te lopen. Totdat een van de vrouwen mijn naam riep. Dat bleek Nour te zijn! Nour, haar vriendin en de moeder van haar vriendin, hadden meer vragen. Zo kregen we een gesprek over Jezus, de islam en het christendom. De vriendin van Nour was zo enthousiast dat ze mij heeft uitgenodigd om een keer thee te drinken bij haar thuis!”

Wie ontmoet jij?

Deze ontmoetingen hebben Annemijn bemoedigd om contact te blijven zoeken met moslims. “Ik raadt iedereen aan om eens contact te zoeken met moslims in je omgeving. Het is verrassend hoe oprechte interesse kan uitmonden in een goed gesprek.” Als je meer wilt leren over contact met moslims kan je ook ons boekje Delen met moslims bestellen.

Ben je benieuwd naar naar ons trainingstraject? Klik dan hier voor meer informatie.

Gebedspunten:

  • dank voor de bijzondere ontmoetingen van Annemijn met Nour en Nadira. Bid dat het contact mag uitgroeien tot een vriendschap waarin Annemijn van God kan getuigen.
  • bid dat de werkers in voorbereiding zich goed kunnen voorbereiden om effectief te dienen in de moslimwereld
  • bid dat meer christenen het aandurven om relaties met moslims op te bouwen.

Maandelijks vergelijkbare verhalen in je mailbox ontvangen? Meld je hier aan!