handen schudden

“Een moslima in het AZC vroeg of ik voor haar wilde bidden, maar kan dit wel?” Deze vraag stelde laatst een vrouw aan een medewerker van Frontiers. Ze voelt zich zo begaan met moslims, wil respect voor hen hebben en wil tegelijk Jezus laten zien in haar leven.

Bidden is één van vijf de zuilen van de Islam. Een gemiddelde moslim verricht zijn verplichte gebeden.
Binnen gezinnen wordt tegelijk gebeden – ieder op hun eigen gebedsmatje. Bidden is voor hen heel gewoon. Voor de vijf verplichte gebeden zijn voorschriften waaraan zij zich dienen te houden. Daarnaast kennen ze ook dua (doe-a), dat door moslims in Nederland meestal wordt uitgelegd met ‘vrij gebed’. Je mag dan zelf je eigen gebed bidden. Dit gebeurt meestal in de vorm van het opzeggen van Koranverzen en smeekbedes. Praten met God kennen de meeste moslims niet. Hetzelfde geldt voor het samen praten tot God.

We beseffen ons dat de ene christen gewend is om hardop en met anderen te bidden, terwijl een ander zich hier heel ongemakkelijk bij kan voelen. We willen je dan ook niets opleggen, maar we willen je wel uitdagen! Die volgende drie tips zullen je helpen wanneer jij wilt bidden met moslims.

Tip 1: Bied gebed aan

Je kan moslims iets heel moois aanbieden: gebed. Je voelt misschien aarzeling en zoekt hoe je dat kunt doen, maar je mag vrijmoedig zijn. Hoe? Eigenlijk heel simpel, zeg: “Ik wil graag voor je bidden. Is er iets waarvoor ik kan bidden?” Er zijn ervaringen van ex-moslims in Nederland, die op die manier volgeling van Jezus zijn geworden. Een voorbeeld hiervan is een jongeman die op het Centraal Station van Utrecht aan een moslim vroeg waar hij voor kon bidden. Deze moslim werd genezen van pijnklachten en erkende Jezus als de Verlosser. Een ander voorbeeld is van één van onze kandidaten die contact heeft met een Turkse jonge vrouw. Deze vrouw is op zoek naar waarheid. Samen hebben ze meerdere keren gebeden voor antwoord op wat de waarheid is. Deze vrouw heeft Jezus mogen ontdekken en gaat nu naar een kerk.

Tip 2: Bid in Jezus’ naam

Wij mogen in de naam van Jezus bidden. Doe dit ook. Jij bent volgeling van Jezus en je mag dit laten merken. In een team van Frontiers in Noord Afrika hebben ze de kracht van gebed ontdekt. Op straat spreken ze onbekenden aan en vragen: “Ik hou van Jezus, ik ben een volgeling van Hem en wil graag voor je bidden. Waar kan ik voor bidden?” Nu is daar de situatie omgedraaid: moslims komen zelf naar hen toe om voor gebed te vragen.

Daarnaast: de Bijbel leert ons te bidden in de naam van Jezus, want in Hem ontvangen wij kracht.

Tip 3: Leg moslims uit wat je doet

Jij bent vertrouwd met jouw manier van bidden. Voor jou is het prima om in de naam van Jezus te bidden of om een hand op de schouder te leggen voor diegene voor wie je bidt. Vertel aan een moslims hoe je gaat bidden. Leg uit dat je God aanspreekt met Vader en waarom. Vraag ook of je je hand op de schouder mag leggen terwijl je bidt. Op die manier voorkom je dat je moslimvriend zich overweldigd voelt door wat er gebeurt. Je mag ook met gevouwen handen of juist met open handen bidden. Leg vooral uit waarom je dat doet. Leg ook uit waarom wij in de naam van Jezus bidden.

Bidden heeft kracht. Absoluut. Als je vaker wilt bidden voor moslims als je thuis bent, dan raden wij je onze gebedsmail aan.