De Balkan: klaar voor de oogst

De Balkan

Wat is jouw beeld van de Balkan? Een mooie vakantiebestemming? Of een gebied met een heftig oorlogsverleden? De Balkan is misschien niet het eerste gebied als je denkt aan waar onbereikte moslimvolken wonen. Toch heeft deze regio in het zuiden van Europa nog veel werkers nodig!

Een verdeelde regio

De Balkan ligt ten ten oosten van Italië aan de overkant van de Adriatische zee. Omgeven door zeeën en bezaaid met bergketens, dankt de Balkan zijn naam aan het Turkse woord dat ‘bosrijke bergketen’ betekent.

Er is lang gevochten om deze regio te overheersen: de strategische ligging, als verbinding tussen Azië en Europa, maakte het een felbegeerde locatie. Het was de thuisbasis voor onder andere Romeinse, Byzantijnse en Ottomaanse heersers. 

De rijke geschiedenis heeft geleidt tot een grote diversiteit aan etniciteiten, cultuur en religie. Bijna een dozijn landen maakt deel uit van de Balkan. Kosovo en Albanië zijn landen met een meerderheid aan moslims. Ook in Bosnië en Macedonië wonen veel moslims. Het Joshua project biedt een overzicht van de onbereikte bevolkingsgroepen in deze gebieden.

De landen van de Balkan zijn herstellende van tientallen jaren communistische overheersing en de burgeroorlog in de jaren 90. Genezing van de diepe wonden lijkt nog ver weg. Ook is er een opkomst van islamitisch extremisme. Werken in de Balkan vraagt dus om enorme gevoeligheid voor de onderlinge verdeeldheid.

Klaar voor de oogst

Werkers van Frontiers merken nu dat de Balkan klaar is voor de oogst. Het aantal gelovigen in de regio is klein maar groeiende. Meer arbeiders zijn nodig! Voel jij je geroepen? Neem contact met ons op voor een gesprek over de mogelijkheden om te gaan.

Geven

Wil jij Frontiers helpen om werkers goed voorbereid te zenden naar gebieden zoals de Balkan? Overweeg dan eens om het werk van Frontiers te ondersteunen.

Maandelijks vergelijkbare verhalen in je mailbox ontvangen? Meld je hier aan!