Drie manieren om door moeilijke tijden te komen

Waar denk jij aan bij ‘lijden voor het Goede Nieuws’?

Voor Corinne, werker in het Zuid-Azië, zijn beproevingen anders dan voor jou en mij.

Misschien krijg jij bij ‘lijden voor het Goede Nieuws’ een beeld van een gelovige die in een gevangeniscel zit of die verstoken is van familie en vrienden.

Omgaan met beproevingen en uitdagingen

Corinne zegt: “De waarheid is dat we allemaal elke dag te maken hebben met beproevingen. Jouw moeiten kunnen anders zijn dan die van onze vervolgde broeders en zusters, maar jouw lijden kan nog steeds behoorlijk pijnlijk zijn.

Voor mij als werker op het veld bestaan de moeiten uit het niet kunnen bijwonen van een huwelijk van familie, het missen van de goede voorzieningen van het leven in mijn thuisland, de dagelijkse culturele blunders die zorgen dat ik me onbekwaam voel.

Soms hebben mijn beproevingen te maken met de standaarduitdagingen om vrienden te worden met de moslims hier en hen te laten begrijpen wie ik ben en hoe ik mijn leven leid.”

Waarom werkers soms voortijdig terugkomen van het veld

Corinne zegt: “Ik heb gelezen dat bijna de helft van de mensen die naar het veld gaat, naar huis gaat voor het eind van hun eerste termijn.

Voor veel van deze mensen die terugkwamen, was één van de belangrijkste redenen dat ze niet konden omgaan met de uitdagingen van het leven in een ander land. Als je niet langer de beproevingen kunt verdragen, wordt het gemakkelijk om te geloven dat terugkeren naar huis alles beter zal maken. Gods Woord leidt ons in hoe we kunnen omgaan met moeilijke tijden.”

Hoe groot je tegenslagen ook zijn, focus vandaag op dankbaarheid, vreugde en tevredenheid door te vertrouwen op de Heer.

Hoe hou je vol in tijden van beproevingen?

Drie Bijbelse tips die Corinne hebben geholpen vol te houden in beproevingen:

1. Wees dankbaar
“Wees altijd verheugd, dank God onder alle omstandigheden” (1 Tessalonicenzen 5:16-18). Het is ongelofelijk hoe deze eenvoudige discipline van dankbaarheid een situatie in een ander licht kan zetten.

2. Omarm vreugde
Kies ervoor om in vreugde te wandelen ondanks je omstandigheden. In de Bijbel is vreugde verbonden met lijden. Gods Woord schrijft: “Het moet u tot grote blijdschap stemmen, broeders en zusters, als u allerlei beproevingen ondergaat” (Jakobus 1:2).

3. Wees tevreden

Paulus wist hoe het was om gebrek te lijden, maar ook wat het is om in rijkdom te leven. Hij had het geheim ontdekt om tevreden te zijn onder alle omstandigheden (Filippenzen 4:12). Als we volhouden in beproevingen zal God ons het geheim van tevredenheid leren.

Hoe groot je tegenslagen ook zijn, focus vandaag op dankbaarheid, vreugde en tevredenheid door te vertrouwen op de Heer.

Gebedspunten

  • Vraag de Heer om je een eenvoudige stap te laten zien die je vandaag kan zetten om te groeien in dankbaarheid, vreugde en tevredenheid.
  • Bid dat werkers van Frontiers wandelen in genade en volhouden als ze te maken krijgen met de moeiten van het leven op het veld.
  • Bid dat moslims tot Jezus zullen worden getrokken als ze de Hoop van het Goede Nieuws zien werken in het leven van Zijn volgelingen.

Maandelijks vergelijkbare verhalen in je mailbox ontvangen? Meld je hier aan!