Groeipijn en een feest van zelfmedelijden

Een werker van Frontiers onthult de vreemde uitdagingen bij het leren van een nieuwe taal en het navigeren in een onbekende cultuur ten gunste van het Goede Nieuws.

De eerste maanden op het veld

Mijn eerste maanden op het veld waren vol onhandige momenten en groeipijnen terwijl ik leerde om me staande te houden in een nieuwe cultuur. Buren en lokale vrienden zijn altijd enorm geduldig met me. Ik heb hard gewerkt om de taal te leren, en op mijn beste dagen begrijp ik ongeveer de helft van hun woorden. Maar deze woorden kunnen op zoveel verschillende manieren worden gerangschikt en vervoegd en ik mis bijna altijd de gehele betekenis van wat er is gezegd.

Een voorbeeldsituatie:

Buur: Ik ga naar de markt. Wil je dat ik iets voor je meeneem?

Ik: Of ik naar de markt ga?

Buur: Nee, ik ga naar de markt. Heb je iets nodig?

Ik: Wil je dat ik naar de markt ga?

Buur: Nee. Ik ga naar de markt.

Ik: Gaan wij naar de markt?

Buur: Nee.

Ik: Kan ik met je mee naar de markt?

Buur: Nee, maar ik kan iets voor je meenemen van de markt als je iets nodig hebt.

Ik: O, oké. Nee, bedankt ik heb niets nodig.

Op sommige dagen voel ik me zo verloren. Voortdurend gaan de vragen door mijn hoofd: Wat zeggen ze? Wat heb ik net gegeten? Maak ik enige vooruitgang in deze taal? Waarom huil ik alweer? Wat doe ik hier in vredesnaam?

Een feest van zelfmedelijden?

Deze vragen leiden mij vaak naar een feest van zelfmedelijden, waarbij ik de ereplaats inneem. Maar God blijft me eraan herinneren dat het niet mijn verhaal is, maar het Zijne. Hij is de held, niet ik. Ik speel een kleine rol in Gods verhaal, het grootste verhaal dat ooit is verteld. Een verhaal van verlossing.

Dus telkens wanneer ik me afvraag waarom ik dit doe, probeer ik buiten mezelf te kijken naar een antwoord in de orde van grootte waarop God kijkt. De rol die ik speel is klein, maar is vol van Gods doel. Het helpt moslims in mijn gastcultuur om voor het eerst het Goede Nieuws te horen. En dat is een enorme eer.

Bid met mij dat ik elke dag op Gods kracht zal leunen en Hem de eer geef terwijl ik mijn rol speel in Zijn verhaal van verlossing.

  • Vraag God om werkers elke dag te vervullen met vreugde als ze deelnemen in Zijn geweldige plan voor de naties.
  • Bid voor genade, energie en flexibiliteit wanneer werkers deelnemen aan de nederig makende taak van het leren van een lokale taal.
  • Vraag de Heer om Frontiers werkers de woorden te geven die helpen om harten van moslims zacht te maken voor het Goede Nieuws.

Gaan

Als werker beleef je mooie momenten maar ook moeilijke momenten. Een nieuwe taal en cultuur leren vraagt toewijding en doorzettingsvermogen. Durf jij het aan om te gaan naar het veld, ook als je weet dat het soms lastig zal zijn? Kijk dan eens op deze pagina en neem contact op voor een kennismakingsgesprek!

Maandelijks vergelijkbare verhalen in je mailbox ontvangen? Meld je hier aan!