Koffiecultuur in het Midden-Oosten

Halima stapt halverwege de ochtend haar huis uit, het heldere zonlicht in. Ze draagt een karaf met koffie met kardemom en loopt het zandpad af. Halima is op weg naar het huis van een vriendin. Daar zullen ze samen kleine kopjes van de nationale drank delen, terwijl ze elkaar bijpraten over de lokale nieuwtjes.

Zoals de meeste vrouwen in Oman neemt Halima koffie serieus. Het proces van malen, bereiden en het delen van het brouwsel met vrienden is een dagelijks ritueel voor Halima.

Levendige geiten

De koffiecultuur komt van oorsprong uit Halima’s deel van de wereld, het Midden-Oosten en Noordoost Afrika. In het Arabisch heet koffie qahwah. Het woord kwam vanuit het Turkse woord kahveh en zo ontstond ook ons woord koffie.

Volgens overlevering werden de koffiebessen ontdekt in de negende eeuw door een jonge geitenhoeder die zag hoe levendig zijn geiten werden nadat ze hadden gegeten van de struik. Hij probeerde zelf wat van de rode bessen en bemerkte dat het hem ook een energieboost gaf.

Een legende zegt dat de geitenhoeder de  bessen naar de lokale moskee meenam. Hij deelde ze met de imam die vaak worstelde om wakker te blijven tijdens de vroege ochtendgebeden. De imam droogde de bessen, kookte ze en trok er een elixer van en zo ontstond de koffie.

De ontdekking van de eeuw

De populariteit van dit magische brouwsel verspreidde zich razendsnel over het Midden-Oosten. In de zestiende eeuw kwamen er koffiehuizen in Turkse steden en Arabische handelaren begonnen vanuit Jemen de bonen te exporteren naar Europa.

Tegenwoordig gaat het in de koffiecultuur in de Arabische wereld meer om het sociale aspect dan om het krijgen van een caffeïneboost. In veel gemeenschappen in het Midden-Oosten drinken mensen tot laat op de avond koffie wanneer ze vrienden en familie bezoeken.

Arabische of Turkse koffie zetten

Arabische of Turkse koffie zetten is eenvoudig. In tegenstelling tot onze versie die gewoonlijk door een filter wordt gezet is Arabische en Turkse koffie ongefilterd. Fijngemalen bonen worden in een kleine kookpot gedaan en dan wordt de koffie geserveerd in een koffiekop met nog wat gemalen koffie erin. Soms worden kardemom en andere kruiden toegevoegd voor de smaak.

Volg de aanwijzingen in het recept hieronder om twee kleine kopjes te maken om te delen met een vriend. Je hebt een kleine steelpan nodig of een traditionele Arabische koffiepot met een lange steel.

Recept voor Turkse koffie

Wat heb je nodig

1 mok koud water

1 eetlepel fijngemalen koffie

 Optioneel: 1 gekneusde kardemompeul of een scheutje kardemompoeder

Een kleine Arabische koffiepot of een steelpan

2 kleine kopjes

Bereidingswijze

Doe het water, de koffie en de kardemom in de koffiepot of pan. Breng het langzaam aan de kook op een middelhoog vuur terwijl je het goed in de gaten houdt.

Na een tijdje komt er donker schuim op en gaat het stijgen. Haal het van het vuur voordat het overkookt. Laat het schuim inzakken en zet het daarna weer op het vuur. Laat het schuim opnieuw ontstaan en haal het dan van het vuur. Giet het in twee kopjes. Laat het ongeveer een minuut staan zodat de koffieprut kan bezinken, serveer het daarna en geniet ervan!

Maandelijks vergelijkbare verhalen in je mailbox ontvangen? Meld je hier aan!