Het Kerstgeschenk

In de blog van vandaag vertellen werkers uit Centraal-Azië hoe zij de kerstperiode daar beleven.  Het is winter zonder Kerst in de moslimwereld – maar Christus is ook gekomen voor de moslims!

Binnen in ons huis hangt overal kerstversiering. We hebben lampjes opgehangen en draaien constant kerstmuziek. Het hele kerstplaatje is compleet.

Winter zonder kerst

Als je echter door de voordeur naar buiten loopt, verdwijnt elk spoor van Kerst. Het voelt alsof het nog een keer november is in Centraal-Azië; het lijkt totaal niet op het feestelijke december zoals wij dat kennen. Als je over de markt loopt, zie je nergens kerstlichtjes. Er zijn geen kerststallen. En nergens zijn bomen te koop.

Hier, net als in andere delen van de moslimwereld, is het winter zonder Kerst. Het is een beetje zoals Bethlehem in de dagen voordat Jezus werd geboren: een stad vol mensen die bezig zijn met van alles en nogwat – maar zich totaal onbewust zijn van het grote Kerstgeschenk dat op het punt staat om geboren te worden in hun stad.

Het voelt zo krom om te wonen op deze plek zonder Kerst, omdat de Hoop van Kerst juist ook voor de moslims is!

Voor alle moslims

Het is voor moslims zoals Mansour, een hard-werkende vriend met vier kinderen. Zijn jongste zoon is net twee weken oud. Mansour heeft vreselijke dingen meegemaakt met de Taliban en is opgegroeid in vluchtelingenkampen. Maar deze ervaringen hebben de lach niet van zijn gezicht weten te krijgen.

Kerst is voor moslimvrouwen zoals Nour, die voor de zon opkomt al opstaat om brood te bakken voor haar familie. Daarna vertrekt ze om huizen van rijke families schoon te maken. Als ze thuiskomt vindt ze daar allerlei gasten vanuit haar dorp, in afwachting van eten, een nacht logeren, of hulp met medische rekeningen. Zelfs met twee inkomens moeten Nour en haar man heel zuinig leven om rond te komen.

Kerst is voor intellectuele moslims zoals Saleem, een lokaal geschoolde arts die met zorg en geduld omgaat met zijn patienten. Als we in gesprek zijn, spreekt hij vol overtuiging over Islam, maar lacht hij nerveus als hij vertelt dat hij toch wel alcohol drinkt in het weekend. Ondanks zijn volle werkdagen, studeert hij daarnaast gedreven Engels.

Kerst is voor de oudere moslims zoals Jameela, die kilometers loopt op haar oude voeten om eieren en melk te verkopen op de markt. Ze heeft diepe rimpels in haar gezicht. Haar kleindochter ligt op sterven, ze heeft kanker. Jameela spaart al het geld dat ze heeft, om haar ziektekosten te betalen.

Deze vrienden van ons zijn zoals moslims overal, die leven vanuit hun eigen overtuiging en zich compleet onbewust zijn van Degene die de Weg, de Waarheid en het Leven is.

Kerstgeschenk

En zo vieren wij hier Kerst, op een plek waar Christus nog niet is aangenomen. We gebruiken elke gelegenheid om onze moslimvrienden over Hem te vertellen, over de betekenis van dit feest, en vooral over het Kerstgeschenk, dat er ook voor hen is. Hoe geweldig is onze God, dat hij ons wil gebruiken zodat wij moslims mogen uitnodigen om Hem te volgen!

En God gebruikt ook jou! Jij doet mee in het brengen van dit Kerstgeschenk naar moslims. Met jouw gebed en steun kunnen deze werkers elke dag hun leven en geloof delen met de moslims om hen heen. Doe je ook in het komende jaar weer met ons mee?”

Wij wensen jou en je dierbaren gezegende feestdagen!

Maandelijks vergelijkbare verhalen in je mailbox ontvangen? Meld je hier aan!