Hoe de ramadan openingen bracht voor het Goede Nieuws

Tijdens afgelopen ramadan hebben we specifiek gebeden dat zoekende moslims Jezus ontmoeten en Hem gaan volgen. Joël is een werker in een van de steden waar we voor gebeden hebben tijdens 30 Dagen Gebed. Lees hoe de ramadan openingen bracht voor hem om het Goede Nieuws te delen.

Een typische ramadan dag

Joël stond voor de grootste moskee in de drukste straat van een miljoenenstad. Het was vlak voor zonsondergang op een typische vastendag tijdens de ramadan van één van de voorgaande jaren.

De straat was vol met mannen die wachtten om een dag van vasten te breken. Straatverkopers bevolkten de stoepen met mobiele keukens en vulden de lucht met de geur van olie en kruiden.

Toen de zon onder was, deelden mannen het eten dat ze op straat kochten met elkaar en genoten van een maaltijd na een lange dag van vasten. Joël laveerde tussen de menigte, onderwijl begroette hij mensen en maakte hier een daar een praatje. Het voelde als een groot buurtfeest.

In deze tijd waarin men meer bezig was met spiritualiteit merkte Joël dat veel gesprekken op een natuurlijke manier leidden tot mogelijkheden om het Goede Nieuws te delen. Hij hoefde eenvoudigweg maar iemand te vragen hoe het ging met het vasten en voor hij het wist stond hij met een grote groep mannen te praten over Jezus. Zo bracht de ramadan openingen voor hem om het Goede Nieuws te delen.

Tijdens één van deze gesprekken, ontmoette Joël een jonge moslim die Salek heette. Hij ontdekte dat Salek niet bad en vastte zoals moslims werd geleerd. De jongeman had zijn hoop op de islam verloren en had religie opgegeven. Maar er was één ding waar Salek zich aan vasthield: een terugkerende droom die hij sinds zijn kindertijd had. In deze droom liep Salek langs een pad dat naar een stenen muur liep. Plotseling begon de muur in te storten. Salek was bang dat de stenen op hem zouden vallen. Hij schreeuwde en rende, maar er was geen uitweg. 

Saleks droom

Salek had deze droom verschillende keren als kind en werd altijd schreeuwend wakker. Toen veranderde de droom op een nacht en Salek zag een smalle weg die naar een uitweg leidde, een deur waar hij door kon ontsnappen. “Ik heb me altijd afgevraagd wat de betekenis is van die droom,” zei Salek tegen Joël. “Jij lijkt me een spiritueel persoon. Wat denk jij dat het betekent?”

“Ik zal je vertellen wat hij betekent,” bood Joël aan. Hij deelde vanuit Matteüs 7: 13-14, waar Jezus zegt dat de eenvoudige, brede weg naar de ondergang leidt, maar dat de weg naar het eeuwige leven smal en moeilijk is en dat slechts weinigen hem vinden. “Jezus Christus is de uitweg,” zei Joël. “Hij is de weg die leidt naar veiligheid bij onze Hemelse vader.” Het volgende uur deelde Joël met Salek hoe Jezus het pad is naar eeuwige vrede en veiligheid. “Dit is de eerste keer dat mijn droom betekenis krijgt,” zei Salek. “Het brede pad leidde mij naar onheil. Maar Jezus is de uitweg, de deur naar het eeuwige leven.”

Salek accepteerde Joëls uitnodiging om elkaar te ontmoeten om meer te weten te komen over Jezus. Nu ontmoeten ze elkaar regelmatig om samen Gods Woord te bestuderen.

Gebedspunten

  • Dank God dat Hij zelfs dat de ramadan openingen bracht voor gesprekken over Jezus.
  • Prijs God dat hij een terugkerende droom vanuit de kindertijd gebruikte om Saleks hart voor te bereiden op de waarheid van het Goede Nieuws.
  • Bid dat Salek Jezus Christus volledig zal accepteren als Zijn Redder en dat hij het Goede Nieuws zal delen met zijn familie.
  • Bid dat moslims die deze ramadan dromen van God hebben gekregen, christenen ontmoeten die kunnen uitleggen wat het Goede Nieuws inhoudt.

Gebedsgidsen

Heb je de smaak te pakken gekregen om te bidden voor moslims? Bekijk dan eens onze gebedsgidsen voor diverse onderwerpen zoals voor de Oeigoeren, radicale moslimgroepen, of voor werkers in moslimlanden.

Maandelijks vergelijkbare verhalen in je mailbox ontvangen? Meld je hier aan!