Het Goede Nieuws delen met moslims. Waar begin je?

Het belang van gebed

Lydia vertelt: “Mijn voorganger ontmoette een teamleider van Frontiers die mensen traint om het Goede Nieuws te delen met moslims. Hij gaf een training in onze kerk. Iedereen die contacten had met moslims kon meedoen aan de training. Ik had geen moslimvrienden en ik vond het erg jammer dat ik niet kon meedoen. Toen dacht ik aan alle moslimfamilies die rond onze kerk en in mijn buurt wonen en ik besloot toch te gaan.”

Lydia schuift aan bij de training. Ze vertelt: “Het eerste wat we leerden was het belang van gebed.”

Een bemoedigende ontmoeting

Een christelijke vriendin van Lydia begon daarom een bidstond in haar huis, op de grens van een moslimgemeenschap. 

Lydia zegt: “We wilden bidden voor moslims en nodigden hen uit om met ons mee te doen. Toen ik op een dag op weg was naar het huis van mijn vriendin, ontmoette ik een oudere moslimvrouw, Saayida. Ik nodigde haar uit om mee te doen met onze bidstond.

Saayida kwam en zat bij ons. We boden aan om voor haar te bidden in de naam van Isa Al-Masih, zoals Jezus Christus in het Arabisch wordt genoemd. Terwijl we baden hield ze haar ogen open met haar handen naar voren, handpalmen naar boven. Al onze gebeden bevestigde zij met ‘amin’. Ze zei dat ze het fijn vond dat we voor haar baden, omdat we spirituele woorden gebruikten die van betekenis waren voor haar. 

De week erop bezochten we Saayida in haar huis. We twijfelden hier eerst over. We voelde ons kwetsbaar, waren we wel welkom in deze wijk? We vroegen ons af wat de mensen in de buurt zouden denken van ons. Maar we hadden geleerd dat relaties belangrijk zijn bij het delen van het Goede Nieuws met moslims en daarom gingen we, ondanks onze twijfels, toch op bezoek bij onze nieuwe vriendin.”

Ik was bang om met ze te praten en ik wist niet wat ik met hen kon delen.

Het Goede Nieuws delen

Als Lydia en haar vriendin binnenkomen bij Saayida staat de thee al klaar. Saayida heet hen hartelijk welkom. Terwijl ze thee serveert vertelt ze dat haar zoons, dochters en kleinkinderen haar buren zijn. 

“Terwijl ze dit zei, wist ik in mijn hart dat dit de plek was waar ooit een bijeenkomst van volgelingen van Jezus Christus zou plaatsvinden.”

We bezochten Saayida wekelijks. We kletsten en dronken thee. En we nodigde haar en haar dochters uit om met ons te bidden.

Lydia vertelt: “We deelden ook Bijbelverhalen met hen. Als eerste deelden we het scheppingsverhaal. We vroegen of ze wisten hoe de hemel en aarde waren ontstaan. Ze zeiden dat God die had gemaakt. Toen we vroegen hoe God die gemaakt had, zeiden ze dat ze dat niet wisten. Ze waren gefascineerd door wat de Bijbel hierover zegt.

Nu ik hen heb leren kennen merk ik dat ze christenen echt willen kennen. Ze willen met ons bidden, leren over Jezus en Gods boodschap horen uit de Bijbel.

We stelden hen ook vragen die ze probeerden te beantwoorden vanuit de Koran. Ze konden nooit een volledig antwoord geven. “Dit staat er in de Bijbel,” vertelden we hen, terwijl we het hen lieten zien. Ze hielden ervan om zelf te lezen wat er in Gods Woord staat.”

“Op een keer kwamen Saayida en haar dochters op bezoek bij mijn gezin. Het was de eerste keer dat vrouwen die een hoofddoek dragen bij ons op bezoek kwamen. Al onze christelijke buren waren waarschijnlijk heel nieuwsgierig naar hen. Saayida zal zich vast vertwijfeld en bang hebben gevoeld in mijn wijk, net zoals ik dat had toen ik voor het eerst naar haar ging.

Een andere keer nam ik mijn hele gezin mee toen ik op bezoek ging bij Saayida. Terwijl we daar waren kwam de hele buurt op bezoek omdat ze nieuwsgierig waren naar ons christenen.

Nu dringt Saayida er altijd op aan dat ik met  mijn hele gezin bij haar op bezoek kom. Het is nu een vriendschap geworden van ons hele gezin.”

Het belang van ‘relatie’

Lydia zegt: “Ik dacht altijd dat moslims mij niet zouden verwelkomen of dat ze geen vrienden met me zouden willen worden, omdat ik een christen ben. Ik heb nu veel moslimvrienden en ze nodigen me altijd uit in hun huizen. Ik vind het geweldig! Nu ik hen heb leren kennen merk ik dat ze christenen echt willen kennen. Ze willen met ons bidden, leren over Jezus en Gods boodschap horen uit de Bijbel.

Mijn christelijke vriendin en ik hebben nog steeds onze gebedsbijeenkomsten met Saayida. We bidden ook voor andere moslims die de Bijbel met hen willen bestuderen. We geloven dat deze bijeenkomsten zullen groeien en we bidden dat onze moslimvrienden Jezus Christus zullen aannemen als Redder en Verlosser.”

Handvatten om het Goede Nieuws te delen

Heb je behoefte aan handvatten om het Goede Nieuws met moslims te delen?

Lees dan eens de gids Delen met moslims, geschreven door Jasmijn, werker op het Arabisch Schiereiland. De gids is hier te bestellen.

Of de gids Bidden voor moslims. Vertaald en uitgegeven door OMF Nederland en te bestellen op onze website.

Maandelijks vergelijkbare verhalen in je mailbox ontvangen? Meld je hier aan!