Ik doe alles om uit het AZC te komen.

Het is Pasen! Wij wensen jou gezegende Paasdagen toe.

De blog van vandaag is geschreven door Annemiek. Zij heeft regelmatig contact met moslims in onder andere asielzoekerscentra. Ook doet ze mee aan de gebedsactie Omarm een Volk. Laat je vandaag inspireren door haar ervaringen, en hoe zij Pasen wil delen met mensen die nog niet weten dat Jezus ook voor hen is gestorven & opgestaan!

Omarm een Volk

“Met mijn kerk neem ik deel aan de actie Omarm een Volk van Frontiers. We bidden nu ruim een half jaar voor een bevolkingsgroep in Jemen. Elke maand zijn er andere bidders en elke maand mag ik wat presenteren in de dienst. Vaak denk ik: Wat zal ik nu weer doen? Maar elke keer krijg ik weer inspiratie. Ik heb een keer een filmpje van Prayercast.com laten zien over Jemen. Daarin kwam naar voren dat veel Jemenieten qat* kauwen. Het begrip qat was niet bij iedereen bekend, dus dat bracht me op het idee om daar de dienst erop over te vertellen en voor te bidden.

 

Ontmoeting in het AZC

Mijn man Tim organiseert van tijd tot tijd activiteiten voor de mannen in het plaatselijke asielzoekerscentrum. De laatste keer gingen ze bowlen. Na een tijdje bleken er een aantal Jemenieten bij te zijn. Met één heeft hij langere tijd doorgepraat, want Abdul kan goed Engels. Bijzonder om mensen te ontmoeten uit het volk waar je voor bidt!

Uitnodigen voor de paasviering

Korte tijd later wordt er een Paasviering georganiseerd voor de bewoners van het AZC. Samen met Tim ga ik flyers uitdelen om de mensen uit te nodigen. Tim belt van te voren naar Abdul om te vragen of we op bezoek mogen komen en flyers brengen. Enthousiast wordt hij uitgenodigd, ook vindt hij het leuk om mij te ontmoeten. Wanneer we aankloppen bij zijn kamer is er nog een Jemeniet binnen. Ze moeten de kamer met z`n drieën delen. De kamer is ongeveer 3,5 bij 4 meter.

Gesprekken over Jemen

We worden hartelijk uitgenodigd. Abdul verontschuldigt zich voor de rommel en voor het feit dat hij geen koekjes heeft. We krijgen koffie en zijn kamergenoot Ibrahim tipt hem om ons nootjes aan te bieden, die nog in de kast liggen. We krijgen een levendig gesprek over van alles en ook over Jemen. Ibrahim kan niet zo goed Engels, maar volgt het gesprek wel en laat ons af en toe foto`s zien van hun mooie vaderland.

Qat

Na een tijdje begint Abdul over qat. De huizen zijn zonnig, de warmte is prettig bij het qat kauwen. Ze vertellen dat het net is als koffie en dat het de concentratie verhoogt. Voorzichtig informeert Tim naar de nadelen, maar die worden stellig ontkracht. Tim wordt zelfs uitgenodigd om een keer met hen qat te kauwen. Hij waardeert dit aanbod, maar slaat het toch maar wijselijk af.

Even uit het AZC

Dan komt Omar, de derde kamergenoot binnen, met nog een vriend. Ze vinden het leuk dat we op bezoek zijn en komen ons meteen de hand schudden. De uitnodiging voor de Paasviering wordt gretig aangenomen. We vertellen er duidelijk bij dat het een christelijke viering is in een kerk en ook de afbeelding op de uitnodiging spreekt voor zich. Abdul vindt dat geen enkel probleem. Hij zegt: “Als iemand zegt ga je mee naar…? Zeg ik meteen ja. Ik doe alles om uit het AZC te komen.” Omar vult aan: “Het maakt niet uit of het saai is of niet. Saaier dan hier kan het niet worden.” Ze bedanken ons allen hartelijk voor onze komst. Ze waarderen dit enorm. We hopen en bidden dat de Paasviering meer zal uitwerken dan alleen wat afleiding en een tijdje buiten het AZC zijn.”

*Qat zijn blaadjes, waar je langdurig op moet kauwen. Het werkt als amfetamine, na een uur voelen mensen geen vermoeidheid of honger meer, kunnen ze zich goed concentreren en gaan ze makkelijker praten. Als het is uitgewerkt voelen mensen zich vaak depressief, ook heeft het lichamelijke gevolgen zoals een hoge bloeddruk. Qat is niet echt lichamelijk verslavend, maar wanneer mensen het regelmatig gebruiken raakt men wel geestelijk verslaafd. In Jemen wordt het veelvuldig gebruikt, veel mensen kauwen elke middag. Een kauwsessie is een sociale activiteit die meestal een aantal uur duurt. Velen gebruiken het om niet te hoeven denken aan de armoede en de conflicten. Het kost de economie veel geld en het verbouwen van qat kost ook veel water. Regelmatig kopen mensen qat, terwijl ze geen geld voor eten hebben.

Maandelijks vergelijkbare verhalen in je mailbox ontvangen? Meld je hier aan!