De Bilala in Tsjaad

Frontiers focust op het bereiken van onbereikte moslimvolken. Iedere maand stellen wij zo’n volk aan je voor, om jou een beeld te geven van hoe zo’n volk eruit ziet. Er zijn op dit moment nog 400 van zulke volken, met meer dan 100.000 mensen per volk, die nog nooit over Jezus hebben gehoord, omdat er niemand is om het hen te vertellen. Vandaag maak je kennis met de Bilala in Tsjaad. God werkt daar, roept daar en geeft vrede in harten. Doe jij mee, door meer over hen te lezen en voor hen te bidden?

Tjsaad

Grenzend aan onder andere Libië, Sudan en Niger, ligt het warme en droge Tsjaad. Dit Afrikaanse land bestaat voor ongeveer een-derde uit woestijn: de Sahara beslaat een groot deel van het noorden. In Tjsaad wonen ruim 14 miljoen mensen. 54% daarvan is moslim. Tsjaad is een van de armste en meest corrupte landen ter wereld: ongeveer 87% van de plattelandsbevolking van Tsjaad leeft onder de armoedegrens. Droogte en conflicten teisteren het land.

Boko Haram

De Nigeriaanse jihadistische groep Boko Haram heeft sinds begin 2015 meerdere aanvallen in Tsjaad uitgevoerd. Boko Haram heeft honderden mensen gedood, meer dan 100.000 ontheemd en de regionale economie van Tsjaad op zijn kop gezet. Het geweld piekte in 2015, met zelfmoordaanslagen in de hoofdstad en het merengebied. Sindsdien lijkt het geweld te zijn afgenomen.

 

De Bilala

In deze context leven de Bilala. Zij zijn landbouwers, en combineren dat met herder zijn. Ze hebben vaak schapen, paarden, kamelen en een paar runderen. De Bilala melken hun dieren en maken boter. Deze taak wordt uitgevoerd door de vrouwen. De mannen zijn vooral bezig met jagen, zijn herders of in de meeste gevallen vissers. De vrouwen zijn verantwoordelijk voor het uitvoeren van alle huishoudelijke taken, zoals het bereiden van de maaltijden, het verzamelen van het brandhout en het zorgen voor de kinderen. De Bilala wonen in kleine dorpen, gerund door een lokaal hoofd of hoofdman. Ze leven in ronde hutten met leem- of matwanden en daken met rieten dak.

Religieuze vervolging

Er is een toename van de radicale islamitische invloed in Tsjaad. Ministers oefenen druk uit op christenen en gewapende aanvallers intimideren hen. Hun kerken worden afgebrand, boerderijen vernietigd en kuddes vee gedood. Veel nieuwe bekeerlingen die niet sterk in het geloof staan, zijn beïnvloed door radicale islamisten. Er is een grote behoefte aan goede toerusting en training in discipelschap voor deze nieuwe bekeerlingen.

Gebed

  • Bid God vanuit de puinhoop nieuwe hoop en perspectief wil brengen.
  • Bid dat de vele herders God als Herder mogen leren kennen en de vissers zelf vissers van mensen mogen worden.
  • Bid voor vrede in het land.

Een kerk in Nederland heeft besloten dit volk te omarmen door een jaar lang voor hen te bidden. Wil jij met je kerk ook een volk omarmen? Lees dan meer.

Maandelijks vergelijkbare verhalen in je mailbox ontvangen? Meld je hier aan!