Wat er gebeurt in Iran

Na de arrestatie en dood van Masha Amini vinden er veel demonstraties plaats in heel Iran. Ondanks alle pogingen om het internet af te sluiten, komen er nog steeds video’s van demonstraties binnen uit vele steden zoals Teheran, Isfahan, Sari, Karaj, Sanandaj, Shiraz, enzovoort.

Hoe is het allemaal begonnen?

Miriam, een Iraanse, neemt ons mee in de huidige gebeurtenissen in Iran.

Ze vertelt: “Mahsa Amini werd gearresteerd terwijl ze met haar broer door de straten van Teheran liep. De ‘moraliteitspolitie’ nam haar mee naar het heropvoedingscentrum, waar ze werd geslagen omdat ze geen goede hijab had. Dit is een gangbare praktijk in Iran, waar strikt islamitische kledingvoorschriften worden opgelegd aan alle vrouwen, ongeacht hun geloofsovertuiging. Bij het ‘heropvoedingscentrum’ braken ze haar schedel. Binnen een paar uur werd Mahsa naar het ziekenhuis gebracht, raakte in coma en stierf.

Dit bracht grote woede teweeg in het hele land. Niet omdat de zedenpolitie een fout heeft gemaakt, maar omdat geweld tegen vrouwen een gangbare praktijk is van de zedenpolitie. De wetten van dit regime zijn barbaars. De handhavers van deze wetten zijn extremisten die ongecontroleerde, onbeperkte macht hebben gekregen van welke macht dan ook, jegens iedereen die ook maar de minste weerstand toont.

Sinds zondag 18 september zijn er veel demonstraties tegen het islamitisch regime geweest. Opnieuw riskeren de mensen van Iran hun leven en komen ze de straat op om solidariteit te tonen tegen het islamitische regime. Op straat komen en schreeuwen om vrijheid wordt door de Islamitische Republiek zoals gewoonlijk geconfronteerd met kogels, wapenstokken en afranselingen. Duizenden zijn gevangengezet, velen werden gedood, waaronder tieners.”

Zijn deze demonstraties van het anti-islamitische regime deze keer anders?

Ja, deze demonstraties zijn in veel opzichten ongekend. . .

De demonstraties zijn veel inclusiever dan ooit tevoren.

Ze gebeuren zowel in kleine steden als in de grote.

Enorme aantallen vrouwen komen de straat op en doen hun hoofddoek af terwijl ze protesteren.

Er zijn meisjes van middelbare scholen bij betrokken. Ze organiseren hun eigen demonstraties, doen hun hoofddoek af en zingen, terwijl ze de foto’s van de opperste leider uit schoolboeken scheuren en op straat gooien.

In sommige gevallen protesteren kinderen op basisscholen tegen dit regime. Zelfs kinderen in Iran schreeuwen om vrijheid.

Mannen staan ​​bij de vrouwen om te protesteren tegen de verplichte hijab. Ze moedigen hen aan en applaudisseren openlijk op straat.

In de afgelopen 43 jaar van de Islamitische Republiek hebben mannen en vrouwen in heel Iran nog nooit zo’n solidariteit gezien.

Ook de diversiteit aan demonstranten is ongekend. Volksgroepen in heel Iran zijn de straat opgegaan. . . Baluch, Koerden, Azeri’s, Mazandarani’s, Taleshi en nog veel meer zijn door het hele land de straat op gegaan.

Een groot aantal acteurs, zangers, atleten, influencers op de sociale media en politici hebben hun solidariteit betuigd met de bevolking van Iran van over de hele wereld.

Iraniërs in ballingschap over de hele wereld hebben ook in grote aantallen gedemonstreerd en hun landgenoten gesteund. 

De val van de Islamitische Republiek, zou ongekende kansen voor het Goede Nieuws kunnen betekenen.

Wat kan jij doen?

1. Bid voor het volk van Iran. Ze hebben de hulp van de Heer nodig om een ​​nieuwe weg te banen voor hun toekomst.

Gebedspunten

  • Gods hulp in hun strijd voor vrijheid van de Islamitische republiek
  • Bescherming als de regime-troepen de demonstranten aanvallen
  • Bid dat er een godvrezende en rechtvaardige leider op zal staan

2. Als je een hart hebt voor Iran en altijd al wilde gaan, wil je het misschien nu als een reële mogelijkheid beschouwen.

Miriam zegt: “Ik denk dat als de Islamitische Republiek valt, dat een belangrijke gebeurtenis zal zijn voor Iran. Het zal de deuren van Iran openen voor de wereld. Iraniërs willen een goede relatie hebben met de rest van de wereld. Dat kan betekenen dat je buitenlanders verwelkomt en openstaat voor nieuwe overtuigingen. Het zou ongekende kansen voor het Goede Nieuws kunnen betekenen.”

Roept God je om naar Iran te gaan als die dag komt?

Wat voel jij in je hart als je je voorstelt dat God verbazingwekkende wonderen doet voor deze natie die veel heeft geleden? Zie jij jezelf de armen van de Iraanse kerk versterken? Of wil je investeren in nieuwe en jonge christelijke leiders? Heb je vaardigheden en gaven om een ​​getraumatiseerd land te dienen door middel van sociale en praktische diensten en zo hun aandacht op Jezus te richten? Dit is misschien wel het moment om je actief voor te bereiden.

Dit is de vraag die men zichzelf nu zou kunnen stellen: “Als Iran morgen open zou gaan, wat moet ik dan doen om klaar te zijn om te vertrekken?” Dit is misschien wel het moment om concrete stappen voor te bereiden.

Wil je hier verder over praten? Neem dan contact met ons op.