Kaartje afshari

Voorbeeld van een onbereikt en ongezien volk in Iran – de Afshari

Je hebt het vast al eens langs zien komen: er zijn nog meer dan 400 moslimvolken – met meer dan dan 100.000 mensen – die nog wachten op het evangelie. We hebben het niet over landen, maar over volken. Een land, zoals India, kent vaak meerdere bevolkingsgroepen. Om je een indruk te geven van hoe een onbereikt en ongezien volk er uit kan zien, geven we je graag een profielschets van een oud volk met een Turkse achtergrond, dat voornamelijk in Iran leeft: de Afshari. Ken jij dit volk al?

Wij geloven dat God hen ziet. Nu mag jij hen ook een stukje zien.

Graag introduceren wij aan jou: de Afshari

De Afshari zijn afstammelingen van het grotere cluster van Azerbeidzjaanse mensen dat een groot gebied beslaat van de Kaukasus tot het Iraanse plateau. De Afshars (soms gespeld als Avshar) zijn een nomadische Turkse stam. Zij komen oorspronkelijk uit Centraal-Azië. In deze tijd worden ze vooral gevonden in delen van Iran, Syrië en Turkije. Er wonen veel Afshari in de omgeving van de Iraanse stad Kemerman. De kaart hieronder zal je een indruk geven.

Hoe zien hun levens eruit?

De Afshari staan ​​bekend als bekwame tapijtwevers. De mannen zijn vooral boeren die vee hebben. De vrouwen maken kostbare kleden en decoratieve stukken voor in huis. Deze verkopen ze ook zelf. Hun grote families leven in tenten. Deze tenten zijn met de hand geweven. Het materiaal bestaat uit zwart geitenhaar. De Afshari zijn semi-nomadisch en bewegen zich tussen de winter- en zomerweiden. De meeste Afshari-families hebben een radio en een cassetterecorder. Ze zijn via de radio met de wereld verbonden. Ze luisteren graag naar muziek.

Afshari vrouw voor taptijt

Wat zijn hun overtuigingen?

Tot de twintigste eeuw identificeerden de meeste Afshari zich eerder als moslim dan als Azerbeidzjaans. Ze geloven dat een “spirituele gemeenschap van de islam” veel belangrijker is dan een natie zijn. Onder de Afshari zie je dat vrouwen ook betrokken mogen zijn bij activiteiten en tradities. Dit is vaak anders in de meeste islamitische landen.

De Afshari zijn voornamelijk moslims van de ithna ashari-traditie, maar er zijn ook enkele Hanafitische moslims.

Wat zijn hun behoeften?

De Afshari-bewoners in Iran staan niet open voor het evangelie. Momenteel zijn er geen gelovigen onder hen bekend. De beschikbaarheid van de Jezusfilm en geschriften zijn allemaal positieve aspecten die er al zijn. Op dit moment is slechts één zendingsorganisatie op hen gericht. Hierdoor blijft het bereiken van de Afshari een moeilijke taak.

Hoe jij hen kunt zien

De Afsharibevolking is een voorbeeld van een grote groep volken dat nog onbereikt is. Dit volk wacht erop om gezien en bereikt te worden. Daarom willen wij hen centraal zetten in gebed. We hebben materiaal ontwikkeld, zodat ook een kerk in Nederland dit volk mag zien en voor hen gaat bidden. Zou jij dat wel willen? Meer informatie over dit gebedsinitiatief vind je bij Omarm een Volk. Er zijn ook nog vele andere volken waar je voor zou kunnen kiezen.

Wie heb jij op jouw hart?