Het licht schijnt in de duisternis en de duisternis heeft het niet in haar macht gekregen.

Het afgelopen weekend verscheen er een interview met terrorisme expert Beatrice de Graaf in het Algemeen Dagblad. Wat ze vertelde over het kwaad raakte me enorm. Ik ben nog maar net terug uit een gebied in het Midden-Oosten waar zoveel kwaad is. Ik ging er heen om te ontdekken of God mij daar voor langere tijd wil hebben. Het zien van (alle gevolgen van) het kwaad was intens.
Beatrice zegt:

,,Ik geloof dat het Kwaad bestaat, als autonome kracht, maar ik geloof ook dat het Kwaad door God is overwonnen. En ik geloof ook dat het Kwaad niet kan zijn als je het Licht aandoet. Dan is het weg.

Juist de slachtof­fers van aanslagen belijden vaak wat wij soms ondenkbaar vinden om uit te spreken: dat het Kwaad is overwonnen

Een vergelijking die door theologen wel is gebruikt, is die van D-day. De Duitsers zijn verslagen, je weet: er komt een einde aan de Tweede Wereldoorlog, maar ze halen nog wel uit. Het is na D-day dat de razzia in Putten plaatsvond. In de Bijbel staat heel mooi: ‘de duivel gaat rond als een briesende leeuw, zoekende wie hij zal verslinden’. Ook al sterven er mensen en ook al zijn er nog altijd oorlogen, het zal ophouden. Echt. Het stopt. En dat geloof – het is echt gelóóf – is de kern van het christendom; dat de machten van het Kwaad door Christus aan het kruis zijn overwonnen.’’

Mijn visiereis

De afgelopen maand maakte ik een visiereis naar het Midden-Oosten. Ik bezocht een team dat werkt onder vluchtelingen, die nog steeds in kampen wonen. Van te voren maakte ik me druk over de ellende die we in deze kampen zouden aantreffen en wat dat met me zou doen. Maar hetgeen dat m’n wereld op z’n kop zette was juist het tegenovergestelde. Het was de hoop en nieuw leven.

Meisje in vluchtelingenkamp

Nieuw leven

We waren een paar keer in de kampen geweest en hadden verschillende families ontmoet. Van hen hoorden we hartverscheurende verhalen over kinderen die ontvoerd zijn door IS, familieleden die omgekomen zijn, kinderen die al een paar jaar niet meer naar school gaan, gebrek aan geld voor medicijnen, angst voor IS. We zagen complete dorpen die verwoest zijn. Zo kan ik nog wel even doorgaan. De andere kant is dat we verhalen hoorden van mensen die over Jezus droomden. Nieuw leven dat ontstond doordat families ervoor kozen om Jezus te gaan volgen. Nieuwe hoop. Licht in de duisternis!

God is in de kampen

Op een ochtend waren we in één van de kampen. We waren bezig met de praktische voorbereidingen voor een nieuw project. Het leek ons een goed idee om tijd te nemen om God te aanbidden en te bidden voor de projecten, dus zetten we een muziekje op en begonnen God te prijzen. Dit was één van de meest bijzondere ervaringen in mijn leven. Daar zaten we, midden in het kamp. Iedere tent met een verhaal vol tranen, pijn, verdriet en dood. Juist op die plek, terwijl we God groot maakten, voelden we zo Zijn aanwezigheid. Hij is in die kampen, Hij geeft om deze mensen en Hij openbaart zichzelf in dromen en beelden aan deze mensen!

We zongen een lied over Jezus die de duisternis overwonnen heeft. Ik voelde dit in mijn hele wezen. Satan gaat rond als de briesende leeuw in het Midden-Oosten en zaait dood en verderf, maar Jezus heeft het laatste woord. De dood is niet meer, de dood is verslagen. Nooit zal het satan lukken om het werk van Jezus af te breken en de plannen van God tegen te houden.

Jezus is groter

Als Satan denkt dat het hem gelukt is. Als deze mensen niets meer hebben behalve trauma, dood en pijn. Dan is daar Jezus. Hij zorgt ervoor dat mensen te midden van alle ellende Hem als Licht leren kennen en een volgeling van Hem worden. Juist op deze plaats. Dat heeft mij diep geraakt. Op deze plaats uit te zingen dat Jezus groter is, dat het Licht overwint, dat de dood niet meer is in Jezus, dat is dan ineens zo echt. Het heeft m’n perspectief veranderd.

Deze mensen leren Jezus kennen in de kampen. Het goede dat voortkomt uit complete duisternis.

Lees hier het hele interview met Beatrice de Graaf.

Meer van deze verhalen lezen? Schrijf je dan hieronder in voor onze maandelijkse nieuwsbrief of The Journey als je op zoek bent naar jouw rol in de moslimwereld.