De handen van God

Het raakt ons om verhalen te horen van hoe christenen in Nederland handen en voeten geven aan hun geloof. Regelmatig komen moslims via deze handen in aanraking met Jezus. En vervolgens is het bijzondere dat weer anderen via deze moslims de weg tot Jezus vinden. Lees hieronder het verhaal van iemand die dagelijks met moslims optrekt en onder de indruk is.

Op zoek naar hulp

‘Not all those who wonder are lost’. (Niet iedereen die rondzwerft is de weg kwijt). Ik denk vaak aan dit regeltje uit een gedicht van J.R.R.Tolkien. Ik moet aan deze zin denken als ik ze zie: illegale Iraniërs of Afghanen die in ons buurtcentrum zitten met een Bijbel in hun hand. Van de enkele tienduizenden uitgeprocedeerde asielzoekers en andere mensen zonder status, komt een groot gedeelte regelmatig bij een kerk of een andere plek die door christenen aangeboden wordt. De overheid heeft hun verzoek voor asiel afgewezen, maar kan hen ook niet wegsturen omdat het land van herkomst te gevaarlijk is. Zo zoeken deze ‘illegalen’ een plek om te eten, een plek om te slapen of hun telefoon op te laden.

God laten zien

Dit is ook hoe sommigen van hen Jezus leren kennen. Ze zien op die plekken de handen van God. Daarom zien we in veel kerken in Nederland een groepje Iraniërs, Afghanen en ook anderen die Jezus hebben leren kennen toen ze het moeilijk hadden. Vaak hoor ik hen zeggen dat ze bij christenen ergens in Nederland in huis woonden toen ze dakloos waren. Die mensen hebben hen de handen van God laten zien en langzaam hun vragen over het geloof beantwoord. Als je deze mensen helpt, help je in feite Jezus zelf: “Want ik had honger en jullie gaven mij te eten, ik had dorst en jullie gaven mij te drinken. Ik was een vreemdeling, en jullie namen mij op, ik was naakt, en jullie kleedden mij. Ik was ziek en jullie bezochten mij, ik zat gevangen en jullie kwamen naar mij toe.” (Mattheus 25:42,43)

Elkaar helpen

Dat zou reden genoeg moeten zijn om deze mensen te helpen, maar daar stopt het niet. Veel van deze zwervers zijn de weg helemaal niet kwijt. Sterker nog: ik ken Nederlandse mensen die de weg naar God door een van deze zwervers hebben gevonden. Not all those who wander are lost.

Frontiers traint werkers om hun geloof handen en voeten te geven in de moslimwereld. Voordat ze vertrekken, wonen en werken ze eerst een periode in de Randstad, op plekken waar veel moslims wonen. Jasmijn schreef daar bijvoorbeeld deze blog over. Wil jij het werk van Frontiers ondersteunen, en deze werkers helpen om hun geloof handen en voeten te blijven geven onder moslims in Nederland? Bekijk hier hoe je ons kan ondersteunen.

Maandelijks vergelijkbare verhalen in je mailbox ontvangen? Meld je hier aan!