De wereldwijze reis van zendingskinderen: Third Culture Kids

Ons magazine Frontlinies november 2023, draaide om het thema: ‘De impact van vertrekt naar het zendingsveld op kinderen’. We interviewden daarvoor een aantal werkers met kinderen in verschillende leeftijden. Niet alle input kon in het magazine geplaatst worden, daarom een blogserie over de ervaringen van ouders en hun kinderen over hun vertrek naar het zendingsveld. 

In deze blog de ervaringen van:

Harry en Eva in Centraal-Azië

Als je aan Harry en Eva*, werkers van Frontiers in Centraal-Azië, vraagt hoe het is om kinderen te hebben die zijn opgegroeid in een ander land dan Nederland, zullen ze je vertellen dat hun kinderen echte Third Culture Kids zijn geworden. Een ‘third culture’ ontstaat wanneer kinderen van ouders met een Nederlandse achtergrond worden grootgebracht in een land met een totaal andere cultuur. 

Begrip van culturele verschillen

Een van de dingen die Harry en Eva zien bij hun kinderen is de manier waarop ze een brug slaan tussen hun Nederlandse achtergrond en de cultuur waarin ze opgroeien. Ze combineren verschillende dingen van beide werelden, wat een verrijking voor hen is. Dit betekent niet alleen dat ze vloeiend zijn in meerdere talen, maar ook dat ze een beter begrip hebben van culturele verschillen. 

Scheve tanden

Maar zoals bij elke medaille zijn er twee kanten aan het opgroeien in een ander land. Het is verrijkend om te leren van andere culturen. Aan de andere kant gaat hun schoolleven heel anders en is er rondom het onderwerp scholing de laatste jaren veel onduidelijkheid en onrust geweest. En ze liepen, bij gebrek aan een lokale orthodontist, langer met scheve tanden dan hun leeftijdsgenoten in Nederland 🙂. 

Vertrouwen op God

Maar ondanks deze praktische uitdagingen, brengt het opgroeien in een ander land ook diepgaande spirituele en emotionele voordelen met zich mee. Harry en Eva’s kinderen leerden van jongs af aan vertrouwen op God en ontwikkelen een levende relatie met Hem. Dit zien ze ook bij hun vrienden. In plaats van zich af te vragen wat de toekomst voor hen in petto heeft, stellen ze God de vragen: “Wat nu? Hoe nu verder? Wanneer?” Door hun dienende harten, helpen ze veel andere zendelingen met hun kinderen. Door aan lokale mensen te laten zien wat het is om te dienen, de ander hoger te achten dan jezelf en te vergeven, zijn ze zelf ook getuigen van Hem. 

De wereld verkennen

Een ander voordeel van het opgroeien in een zendingsgezin is de kans om de wereld te verkennen. Door de trainingen en conferenties die Harry en Eva geven en zelf bijwonen als zendingswerkers, krijgen hun kinderen de kans om verschillende delen van de wereld te zien. Het contact met mensen uit verschillende culturen heeft hen ook gevormd. 

Kortom, de reis van zendingskinderen zoals die van Harry en Eva kent uitdagingen en brengt verrijking. Hoewel ze misschien meer praktische uitdagingen hebben moeten overwinnen, hebben ze ook een diepere relatie met God ontwikkeld. Het is een reis die hen voor het leven zal blijven vormen en verrijken.

Op de hoogte blijven

Wil je op de hoogte blijven van zending onder moslims onder de onbereikte volken en alles wat daarbij komt kijken? Meld je aan voor een van onze nieuwsbrieven!

* Niet hun echte namen

Maandelijks vergelijkbare verhalen in je mailbox ontvangen? Meld je hier aan!