Discipelen maken onder Syrische vluchtelingen

Wanneer we het huis van het Syrische vluchtelingengezin binnengaan, is één van de dochters de vloer aan het dweilen. Ik til mijn rok een stukje op, want ik voel smerig water in mijn sandalen lopen. Bij binnenkomst zie ik een kleine kamer die is gevuld met een grote stapel beschimmeld brood. De familie verzamelt dit brood van de afvalhopen in de stad en verpakken het vervolgens als veevoer. Mijn twee teamgenoten, onze vertaler en ik worden de andere kamer binnengeleid.

Hartverscheurende hopeloosheid

Terwijl we bij de moeder en de oudste dochter zitten, horen we het ene na het andere verhaal over de pijn die dit gezin heeft doorstaan sinds het conflict in Syrië is begonnen. Na een tijdje barst de moeder in snikken uit. Haar hopeloosheid is hartverscheurend. We waren bij hen op bezoek, op zoek naar personen van vrede die openstonden voor Jezus. Nadat we hadden geluisterd naar de verhalen van de vrouw deelden we onze verhalen over wat Jezus heeft gedaan en heeft gezegd.

Uitnodiging tot bijbelstudie

De moeder bleef vertellen over de pijn in haar rug en problemen  met haar gezondheid. We vertelden haar over hoe Jezus mensen geneest. Toen vroegen we of we onze handen op haar mochten leggen en in Jezus naam om genezing mochten bidden. Ze stemde hiermee in. Daarna stelden we de ‘grote vraag’, waar we in al onze bezoeken op aanstuurden. ‘Zou je je vrienden en familie willen uitnodigen om meer te leren over Jezus vanuit het Heilige Boek?’

Theorie naar praktijk

Tot onze verrassing somde ze ijverig een zestal buren op die ze wilde uitnodigen. We gingen opgetogen weg vanwege de openheid in haar antwoord. Mijn teamgenoten en ik waren tien maanden lang getraind om Jezus te delen binnen een moslimcontext door verhalen, henna, apologetiek en de Discovery Bible Study methode. Maar we waren er nog steeds niet helemaal zeker van hoe al deze theoretische kennis er in het echte leven uit moest zien.

Bijbelstudie

Toen we terugkwamen bij het huis van de Syrische familie, zagen we de situatie waar onze training ons op had voorbereid. Acht moslimvrouwen waren verzameld en zaten te wachten om het verhaal van de schepping te horen. We hadden alleen een printje bij ons van de eerste hoofdstukken van Genesis in het Arabisch, maar we gaven het aan één van de vrouwen en vroegen haar om het voor te lezen. Het was geweldig om te zien dat deze vrouwen niet alleen de schriften lazen, maar ze ook begonnen toe te passen in hun levens, door de ontdekkingsvragen in onze studie.

Genezen door gebed

Toen we het eind van onze studie naderden vroegen we of de vrouwen problemen hadden waar we voor konden bidden. Onze gastvrouw haakte hier snel op in en begon in rap Arabisch te spreken. Onze vertaler keek ons aan met een grote lach en zei: “Ze vertelt deze vrouwen dat de pijn in haar rug weg is, sinds we voor haar hebben gebeden!”

Beweging van mensen richting Jezus

De vrouwen wilden elkaar graag nogmaals ontmoeten om verder te gaan met hun studie, dus we maakte een afspraak voor over een paar dagen. Terwijl we hun buurt uitliepen, reflecteerden mijn teamgenoten en ik op wat er was gebeurd en we waren overweldigd. Zo ziet een beweging van mensen richting Jezus eruit!

Nog meer discipelen

Op dat moment hoorden we iemand achter ons roepen. We stopten en zagen dat de echtgenoot van onze gastvrouw op ons af kwam rennen. Als drie alleenstaande vrouwen in een moslimland, hoopten we dat dit geen slecht teken was. Toen hij ons inhaalde zei hij tegen onze vertaler: “Neem de volgende keer dat je komt ook mannen mee! Ik wil ook het Heilige Boek bestuderen. Als jullie voor mannen zorgen, dan nodig ik de echtgenoten van de vrouwen uit!” Wat een zegen!

De bijbelstudiegroepen lopen nog steeds, de mannen en vrouwen volgen de studie en leren steeds meer over Jezus. Nu is het echt aan God om tot deze vrouwen te spreken door Zijn Woord en om Zichzelf te openbaren aan degenen die Hij heeft uitgekozen.

Wil jij vanuit Nederland meedoen in dit mooie werk in de moslimwereld? Dat kan! Je kan de werkers ondersteunen met je gaven en gebed. Kijk op onze website voor meer informatie over doneren en gebed.