Ik doe dit voor Degene die heel veel van je houdt!

Zayda was weggelopen

De onverzorgde vrouw was duidelijk bedroefd toen ze me benaderde in mijn geparkeerde auto. Haar ogen toonden het verhaal van een wanhopige en gebroken vrouw. “Weet u hier een opvangcentrum of een blijf-van-mijn-lijfhuis voor vrouwen?” vroeg ze me. “Nee, dat weet ik niet. Waarom heeft u dat nodig?” vroeg ik voorzichtig. Ze vertelde dat ze Zayda heette en dat ze was getrouwd met een alcoholist die haar mishandelde. Dat verklaarde haar gekneusde, paniekerige gezicht. Nadat ze afgelopen nacht in elkaar was geslagen, had ze besloten om te vluchten en de stad te verlaten. Nu zocht ze eten, beschutting en veiligheid.

Mee naar ons huis

In de tussentijd hadden mijn echtgenoot en kinderen boodschappen gedaan op de markt en waren terug bij de auto. “Dit is een verloren kind van God,” legde ik uit aan mijn kinderen. “We moeten haar helpen om haar Papa te vinden.” We besloten om Zayda mee te nemen naar ons huis en haar te helpen.

Nadat ze had gedoucht en gerust, kwam Zayda bij mij in de keuken, waar ik soep aan het koken was. Ze kwam stilletjes naar me toe en haalde drie eenvoudige ringen van haar vingers. “Dit is alles wat ik heb,” zei ze en ze begon te huilen. “Neem ze alsjeblieft aan. Bedankt zuster, voor alles wat je voor me doet!”

Omdat God van haar houdt

Ik liet de lepel waar ik mee aan het roeren was in de pan soep en draaide me om. “Ik wil je niets in rekening brengen. Ik kan deze waardevolle bezittingen van jou niet aannemen.” Ik wachtte even en toen zei ik, “ik doe dit voor Degene die heel veel van je houdt!” Zayda fronste haar wenkbrauwen. “Wie houdt er van mij?” “Onze Vader houdt van jou.” Ik gaf haar mijn getuigenis over hoe God mij had gevonden toen ik gebroken en verloren was en hoe Hij mij verlost had. Mijn echtgenoot kwam bij ons en deelde ook zijn getuigenis. Zayda nam onze woorden op als een spons. Tussen de verbaasde snikken over Gods liefde, straalde haar gezicht door de toenemende hoop op vrijheid.

De vrouw bij de put

Ik opende een Bijbel in haar taal en begon te lezen over de vrouw bij de put. De vrouw die een leven vol schaamte had geleefd en die door Jezus zo zachtaardig, liefhebbend, krachtig en eerbiedig werd behandeld. Ze huilde alsof het haar eigen leven betrof. We bleven de hele avond praten en de Geest ging verder met het openen van haar ogen en haar hart voor Jezus.

“Deze Jezus,” zei Zayda tussen haar snikken door, “is geweldig!”

Ze vroeg me of ze een Bijbel mocht hebben. Toen ik hem aan haar gaf kuste ze hem en ze hield hem dicht bij haar hart, terwijl de tranen over haar wangen stroomden. “Ga je gang,” moedigde ik haar aan, “lees maar!” Glimlachend schudde ze haar hoofd en zei dat ze dat niet kon. Ze had nooit leren lezen. Maar ze zou iemand zoeken die hem kon voorlezen.

Vertrek

Vroeg in de ochtend besloot Zayda dat ze naar haar familie zou gaan in haar dorp op twee uur afstand. Ze pakte haar weinige bezittingen en haar Bijbel terwijl wij wat eten voor haar inpakten. Haar gezicht straalde vrede en vreugde uit terwijl we afscheid namen en haar uitzwaaiden.

De ringen

Binnen in huis baden we samen voor haar. Mijn oog viel op iets glimmends op de boekenplank. Zayda had ons haar drie gouden ringen nagelaten. Ze was echter weggegaan met iets van veel meer waarde.

Wachten op iemand die kan lezen

Een paar dagen later belde Zayda ons vanuit haar dorp. Ze woonde bij een familielid en vertelde haar tantes, nichten en vrienden over Jezus. “Ze wachten allemaal tot je ons komt bezoeken en ons meer over Hem zal vertellen!” zei ze. Alle vrouwen waren ongeletterd en ze wachtten gretig op iemand die de Bijbel voor hen kon voorlezen.

We gaan Zayda`s dorp snel bezoeken. We wachten alleen nog tot we een audio Bijbel hebben gevonden zodat ze die kunnen beluisteren als wij er niet zijn.

Gebedspunten

  • Jezus zei tegen de vrouw bij put dat Hij de Messias was en ze geloofde Hem. Ze ging terug naar haar dorp en vertelde daar over deze bijzondere Man die “mij alles vertelde dat ik heb gedaan” (Johannes 4:39). Uiteindelijk kwamen velen in haar dorp tot geloof in Jezus. Bid dat meer vrouwen dit mogen ervaren.
  • Bid dat Zayda aangetrokken blijft tot het geloof in Jezus en dat door haar getuigenis velen tot geloof zullen komen.
  • Speel dit verhaal uit met mensen die je kent en dank God voor Wie hij is terwijl je het ervaart.

Tip: download de YouVersion-app, die verschillende gesproken Bijbelvertalingen aanbiedt. Meer tips vindt je in ons boekje Delen met Moslims.