Het cadeau van Farhad

Het cadeau van Farhad

‘Wanneer je in onze cultuur bij iemand op bezoek gaat, dan neem je een cadeau mee,’ zei Farhad, een gelovige vanuit een moslimachtergrond die ik heb gediscipeld. ‘Wanneer ik in de hemel kom en Jezus ontmoet, wil ik een cadeau voor Hem meenemen.’

Farhad kon zich niet voorstellen dat hij in de hemel zou komen en Jezus van aangezicht tot aangezicht zou zien, zonder dat hij iets meenam voor zijn Heer. ‘Ik wil mijn leven aan Hem geven als een geschenk,’ zei hij. Hij bedoelde dit niet metaforisch. Farhad was er klaar voor om de ultieme prijs te betalen voor het Goede Nieuws van Jezus Christus. 

De bijbelstudiegroep van Alim

Farhad ontdekte Jezus door een kleine bijbelstudiegroep, die werd geleid door Alim. Alim is een dynamische man die tot geloof is gekomen door de bediening van ons team. Alim verlangde naar de geestelijke vernieuwing die Jezus aanbiedt in het Woord, en hij was ervan overtuigd dat anderen dit ook nodig hebben. Hij wist dat het geen makkelijk leven zou worden wanneer hij God zou gaan volgen. Maar hij was bereid om alles te doen om meer mensen te bereiken met het Goede Nieuws.

We moedigde Alim aan en hij begon met Bijbelstudie met zijn vrienden, familie en buren. Veel van deze mensen werden gelovigen, waaronder zijn vriend Farhad. Net als Alim had Farhad een visie om het Goede Nieuws te zien verspreiden. We begonnen Farhad te coachen om zijn eigen Bijbelstudies te beginnen. Al snel waren er een tiental groepen mannen en vrouwen die elkaar ontmoetten om het Woord te bestuderen. 

De moord op Farhad

Toen Farhad op een ochtend zijn huis verliet, stopte een auto met daarin een groep mannen die hem opdroeg in te stappen. Later op de dag werd zijn mishandelde lichaam teruggevonden, met daarop een briefje waarop stond, ‘dit gebeurt er wanneer iemand zijn geloof verraadt.’ De gemeenschap van jonge gelovigen werd door angst overmand toen het nieuws over de moord op Farhad verspreidde. 

De vervolging werd erger. Nog vier andere gelovigen met een moslimachtergrond werden ontvoerd en vermoord in de daaropvolgende dagen. Gelovigen stopten ermee om elkaar te ontmoeten en met elkaar te praten. Ze vermoedden dat iemand onder hen informatie doorgaf aan de moordenaars. Zich afvragend wie de volgende zou zijn, begonnen sommige gelovigen plannen te maken om hun land te verlaten. 

Rahima’s uitdaging

Toen zocht Rahima, de 17-jarige zus van Farhad contact met Alim. ‘Ik wil met jou en de gelovigen spreken,’ zei ze. Alim was bezorgd. Rahima was altijd erg close met haar broer Farhad geweest. Ze had altijd naar hem omgekeken, zelfs nadat hij een volgeling van Christus was geworden. Wat voor goeds kan eruit voortkomen om een jonge moslimvrouw te ontmoeten die rouwde om haar geliefde broer die was vermoord vanwege zijn nieuwe geloof in Jezus? Hoe konden ze Rahima vertrouwen wanneer ze elkaar niet eens vertrouwden?

Ondanks zorgen over veiligheid, overtuigde Alima de gelovigen om samen te komen. Tijdens de bijeenkomst stond Rahima in een hoek van waar ze elke gelovige in de ogen kon kijken. ‘Waag het niet om de dood van mijn broer voor niets te laten zijn,’ eiste ze. 

‘Farhad was bereid om te sterven voor Jezus. ‘Jullie moeten afmaken wat hij begonnen is. Zijn dood moet van betekenis zijn. Zijn boodschap van het Goede Nieuws moet naar buiten worden gebracht en moet zoveel mogelijk mensen bereiken.’

De uitdaging van Rahima haalde op dramatische wijze de sluier van angst weg die over de gemeenschap lag. Nadat ze klaar was met spreken, bevestigden de gelovigen opnieuw hun visie en toewijding aan het verkondigen van de boodschap van Jezus Christus, ongeacht de kosten.

Verkondiging van het Goede Nieuws

De moorden op de vijf gelovigen blijven onopgelost. Maar na de uitdaging van Rahima, komen de groepen weer samen en gelovigen beginnen weer met het uitdragen en verkondigen van het Goede Nieuws. Te midden van ernstige tegenstand, worden steeds meer moslims getrokken door de hoop van het Goede Nieuws, die nooit kan worden gedoofd en het aantal Bijbelstudiegroepjes is verdubbeld.

Meebidden

  • Prijs God voor de moed van Farhad! Bid dat velen de waarheid van het Goede Nieuws zullen zoeken door zijn getuigenis.
  • Dank God voor de vrijmoedigheid van Rahima en vraag Hem om haar een open hart te geven om zelf de boodschap van Christus te ontvangen.
  • Bid dat groeiende aantallen moslims, in de gemeenschap van Farhad en daarbuiten, de eeuwige vreugde zullen ontdekken die alleen gevonden kan worden in Jezus.

Wil je maandelijks gebedspunten voor de moslimwereld ontvangen? Je kunt je inschrijven voor onze gebedsmail.

Operation World heeft gebedspunten voor elk land in de wereld (Engels).

Maandelijks vergelijkbare verhalen in je mailbox ontvangen? Meld je hier aan!