Moderne tentenmakers gezocht

Er is een opwindende verandering gaande in de zending. Jezus werkt door gewone mannen en vrouwen om de werkplaats terug te winnen, vooral op plaatsen waar Hij niet wordt uitgenodigd. Zijn invloed breidt zich uit door individuen en gemeenschappen om tot zegen te zijn voor wie Hem nog niet kennen en om het Goede Nieuws te brengen naar wie nooit de kans heeft gekregen om het te horen. 

Van tenten maken naar grenzen verleggen

Het idee van Business as Mission (BAM, werk als missie) is niet nieuw. Paulus gebruikte zijn vaardigheden om tenten te maken om tot zegen te zijn voor anderen: 

En omdat ze hetzelfde ambacht uitoefenden als hij – ze waren leerbewerker van beroep – trok hij bij hen in ging bij hen werken.
Handelingen 18:3

U weet wel dat ik eigenhandig heb voorzien in mijn levensonderhoud en dat van mijn metgezellen. In alles heb ik u getoond dat u de zwakken zo, door hard te werken, moet steunen, indachtig de woorden van de Heer Jezus, die immers gezegd heeft:

“Geven maakt gelukkiger dan ontvangen.”
(Handelingen 20: 34-35)

Maar BAM bereidt zich steeds verder uit op nieuwe en veelbelovende manieren. Andere manieren om binnen te komen worden steeds ingewikkelder, moslimlanden zijn vaak moeilijk te bereiken. In sommige landen worden liefdadigheidsactiviteiten en ontwikkelingswerk zelfs gezien als kritiek op de overheid.

Duurzame legitieme bedrijven die banen genereren, die belasting betalen en die buitenlands kapitaal opleveren worden vrijwel overal verwelkomd. Dit geeft ons ook de gelegenheid om ons werk te tonen als een vorm van aanbidding en daarbij te verwijzen naar een God die ons heeft geschapen om te werken en om vanaf het begin zorg te dragen voor de wereld waarvan Hij heeft gezegd dat hij goed is.

Bij Frontiers gebruiken sommige werkers zaken om te kunnen pionieren op moeilijke plaatsen en om bewegingen van discipelen en kerken te starten in de moslimwereld. We ontwikkelen een speciale strategie die zich richt op kleine en winstgevende bedrijven, omdat we in toenemende mate zien dat dit een deel van de oplossing is voor velen die op lange termijn willen pionieren met moslims.

Een bedrijf dat God eert

Bob G, een succesvolle ondernemer die een BAM leidt voor Frontiers, vertelde ons: “Kleine, winstgevende bedrijven geven onze werkers veel gelegenheden om de liefde van God te tonen door de manier waarop we werken, onze doelstellingen en hoe we onze medewerkers behandelen.” Door zijn bedrijven kon hij moslims de waarde laten inzien van God eren door je werk. Dit gebruikte hij als start van een geestelijk gesprek met medewerkers, hun gezinnen en hun gemeenschap. 

Hij vervolgt: “In onze aanpak is het van belang dat pionieren en bewegingen van moslims richting Christus op de eerste plaats komen en pas daarna het bedrijf. We willen niet bepalen dat ieder zijn bedrijf klein houdt. We spreken echter over de aanpak met kleine bedrijven, omdat het bedrijf minder belangrijk is dan het koninkrijk brengen naar de moeilijke plaatsen en discipelen maken.”

Mogelijkheden ver weg en dichtbij

Dus in dit nieuwe tijdperk van BAM merken we dat het veel meer kan doen dan toegang geven tot moeilijk bereikbare plaatsen. Wanneer zaken op een goede manier worden gedaan, leidt dit tot goede vragen. Als anderen zien hoe we omgaan met corruptie, goed werk belonen en ernaar verlangen om de gemeenschap te zegenen, biedt het manieren om ons getuigenis voor te leven, relaties op te bouwen en mogelijkheden te creëren om openlijk te praten over geestelijke zaken. Voor degenen die pionieren in de moeilijkste landen verstrekt het antwoorden op vragen over wat je doet en waarom je daar bent, maar niet alleen dat. Het wordt zichtbaar gemaakt op een manier die kan leiden tot diepe gesprekken over God.

Gebedspunten

  • Dank God voor de gave van business als manier om te zorg te dragen voor de bronnen Hij ons gegeven heeft.
  • Bid dat BAM blijft groeien en zich verspreid naar de plaatsen op de wereld waar Jezus nog niet bekend is.
  • Bid voor inspiratie om meer gelegenheden te zien om gezonde bedrijven op te zetten in de moslimwereld, die worden geleid door volgelingen van Jezus.

Ben jij enthousiast?

Je hoeft geen zakenman- of vrouw te zijn om enthousiast te worden over deze mogelijkheden. Pioniers in dit veld hebben gebed nodig, bemoediging en ondersteuning. Maar wanneer je je wel geroepen voelt, hoe kan God jou dan gebruiken voor een doorbraak in de moslimwereld? Voel je dan een ondernemend en apostolisch verlangen om te starten en om nieuwe mogelijkheden te vinden en die te laten groeien? Of kan je iemand helpen toerusten en mentor zijn van mensen die willen gaan? Neem dan contact met ons op. We horen graag van je!

Maandelijks vergelijkbare verhalen in je mailbox ontvangen? Meld je hier aan!