Wijze lessen tijdens de trainingsdag

Het was op één van mijn eerste trainingsdagen – die we eens per maand hebben gedurende de periode dat wij ons voorbereiden om naar de moslimwereld te gaan – dat ik Marleen ontmoette en haar dringende advies hoorde. Marleen coördineerde de trainingsdagen. Zij heeft zelf met haar gezin jarenlang in een oorlogsgebied gewerkt. Naast dat zij de trainingsdagen verzorgde, werd ze ook mijn coach. Als sportdocente gaf zij mij twee lessen mee, waar ik dagelijks profijt van heb. Deze twee dingen die haar zo staande hielde in oorlogsgebied, houden mij ook gezond in mijn stressvolle voorbereiding op mijn uitzending naar de moslimwereld:

  1. Lees elke dag je Bijbel.
  2. Beweeg iedere dag een half uur.

Lees elke dag je Bijbel
Marleen heeft mij als geen ander duidelijk gemaakt dat ik werk aan de frontlinies. Je moet geestelijk en lichamelijk gezond blijven. “Neem iedere dag je geestelijk voedsel, zodat je op krachten blijft en je ook in Hem blijft en vanuit Hem werkt.” Aan het begin van mijn trainingsperiode las ik niet dagelijks uit de Bijbel. En natuurlijk was ook ik veel te druk om stille tijd te nemen. Mijn leven was gewoon chaotisch. Toch bleef zij mij iedere keer bevragen: “Hoe gaat het met Bijbellezen?” Haar vraag hielp mij enorm om te groeien in discipline. Ook zorgde het in mij voor een honger die begon te groeien.

Naarmate ik meer contact kreeg met moslims in mijn wijk, voelde het als zo’n zegen om gewoon te kunnen delen wat ik die ochtend gelezen had. Ook heb ik mijn valkuilen beter leren kennen en weet ik waar ik heb te waken en wanneer ik bewust de keus moet maken om wel de Bijbel te lezen. Bijvoorbeeld als ik met vriendinnen die niet geloven op vakantie ga of als ik een nachtje bij familie ga logeren. Dan lijk ik ineens uit dat fijne ritme waarin het zo gewoon is om even naar Zijn Woord te luisteren. Soms leg ik mijn dagboek open op de tafel en dan zie ik die de volgende ochtend, als een uitnodiging om daarin woorden te schrijven die God tot mij wil spreken die ochtend.

Beweeg iedere dag een half uur

Bijbel lezen, bidden, aanbidden en met anderen gemeente zijn: we weten allemaal dat we dat nodig hebben en dat ons dit helpt om in Hem te blijven. Toch gaf Marleen ook de tip om iedere dag een half uur te bewegen. En nee, niet eens per week even drie uur fanatiek sporten. Juist iedere dag een half uur. We mogen ook goed voor ons lichaam zorgen. En zeker heeft onze lichamelijke gesteldheid  invloed op ons geestelijk leven en andersom. Nu kostte dit mij weinig moeite. Ik fiets veel, wandel graag een ommetje naar de supermarkt en sport zeker wel drie keer in de week met moslimvrouwen. Maar hoe ga ik dat doen als ik straks in Azië zit en het sporten voor moslimvrouwen daar niet gewoon is? Dit is een vraag waar ik over nadenk. Ik houd van sport en wil dat zeker niet kwijtraken. Ga ik zelf iets opzetten voor vrouwen? Ga ik door de enorm drukke stad wandelen terwijl ik bid voor de omgeving? Moet ik video’s aanschaffen en in mijn woonkamertje touwtje springen? Het laatste ben ik nog niet zo enthousiast over, maar ik denk wel dat het goed is hierover na te denken en keuzes te maken. Hoe blijf ik lichamelijk en daardoor ook geestelijk gezond?

Meer lezen over hoe het voorbereidingsprogramma van Frontiers Nederland eruit ziet? Klik dan hier.

Als je het ook op je hart hebt om trainingen aan nieuwe long-termers mogelijk te maken, kan je onder andere samenwerken door te doneren.