Verdriet en vergeving

Wat is het grootste verdriet dat je ooit gehad hebt? Was het iemands schuld dat je zo bedroefd was? Had je vergeving voor die persoon?

Toen de vierjarige dochter van onze vrienden Samir en Ahlan met een paar kinderen de straat overstak om snoep te kopen bij een winkel in de buurt, werd ze aangereden door een auto. Ze overleefde het ongeluk niet. 

Diezelfde avond brachten we uren door met onze lieve vrienden en hun familieleden. De drie dagen erna gingen we steeds naar hen toe om hen te troosten en te bidden voor hen en hun familie.

We hadden nog nooit een periode van zulk groot verdriet doorgemaakt met onze christelijke vrienden met een moslimachtergrond. Het raakte ons om te zien dat hun groeiende geloof in Jezus Christus hen hielp om hun verdriet te verwerken met vergeving.

Ontelbare glazen thee

We ontmoetten Samir en Ahlan in 2017 toen hun kleine meisje nog een peuter was. Ze waren zojuist gevlucht naar onze stad nadat militanten hun stad hadden bestormd en duizenden hadden gedood op één dag. 

Kort nadat we Samir en Ahlan hadden ontmoet, waren we begonnen om met hen en diverse andere ontheemde gezinnen de Bijbel te bestuderen. Sindsdien hebben onze gezinnen elkaar ontmoet en ontelbare glazen thee gedronken terwijl we praatten over Jezus en lazen in Gods Woord. Zowel Samir als Ahlan zijn nieuwe volgelingen van Christus.

Eervolle afwijzing

Wanneer iemand in dit land wordt gedood door toedoen van iemand anders, heeft de familie twee mogelijkheden. Ze kunnen ervoor pleiten dat de schuldige in de gevangenis moet blijven of ze kunnen toestaan dat hij zich kan vrijkopen door €18.000,- te betalen. 

Tijdens de rechtszaak hebben Samir en Ahlan de man die hun dochter heeft aangereden vergeven en ze hebben de rechter gevraagd om hem vrij te laten. Toen de familie van de schuldige de €18.000,- vergoeding aanboden aan Samir en Ahlan, hebben ze die eervol afgewezen, hoewel ze in armoede leefden. Ze wisten dat geen enkele hoeveelheid geld, hoe buitensporig ook, hun dochter terug kon brengen of de gaten in hun hart kon vullen.

De kracht van vergeving

Na het proces ging het nieuws over hoe ze genade toonden als een lopend vuurtje door de stad.

‘Heb je gehoord dat ze de man hebben vergeven?’ Vroegen de mensen elkaar.

Wat een getuigenis van de kracht van Jezus Christus! Alleen de liefde van God kan harten veranderen om met zulke genade te reageren. 

  • Bid voor Samir en Ahlan dat ze Gods troost ervaren wanneer ze rouwen om het verlies van hun dochter.
  • Bid dat Samir en Ahlans familieleden tot Jezus worden getrokken door deze tragedie.
  • Bid dat deze buitengewone handeling van vergeving veel harten van moslims zal raken en ervoor zorgt dat ze zich richten op de Enige die de ware vergeving heeft geschonken.

Lees meer over de uitdaging die we als christenen in moslimlanden hebben.