Zaalouk een Noord-Afrikaans bijgerecht

Wanneer buren uit Noord-Afrika elkaar ontmoeten voor een maaltijd, staat er regelmatig Zaalouk op het menu. Een warme salade gemaakt van tomaten en aubergine. Zelfs mensen die normaal gesproken niet van aubergine houden, genieten vaak toch van de rijke, kruidige smaak van dit unieke gerecht.

Combineer tijdens een volgende gezamenlijke maaltijd dit gezonde gerecht met brood om op een vegetarische manier kennis te maken met de Noord-Afrikaanse keuken.

Recept voor Zaalouk

Voor 4 personen

  • 2 aubergines
  • 1 theelepel zout
  • 6 tomaten (geschild, ontpit en in stukjes)
  • 3 teentjes knoflook (gehakt)
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 theelepel hete gemalen rode peper (naar smaak)
  • ½ theelepel komijn
  • 1/3 kopje olijfolie

Bereidingswijze

  • Schil en snijd de aubergines in blokjes.
  • Kook de blokjes met een ½ theelepel zout totdat ze zacht zijn.
  • Giet af en pureer het.
  • Doe de tomaten, knoflook, de rest van het zout, de kruiden en de olie in een koekenpan
    op middelhoog vuur. Laat het 10 minuten sudderen.
  • Voeg de gepureerde aubergine toe aan de saus en kook dit tot het vocht is verdampt.
  • Besprenkel met olie en serveer met knapperig brood.

Maandelijks vergelijkbare verhalen in je mailbox ontvangen? Meld je hier aan!