Allereerst: gelukkig 2019!

De eerste blog van het nieuwe jaar! Wat fijn dat je ook nu weer betrokken bent bij Frontiers en de ervaringen van onze werkers wil meebeleven. Wij wensen jou een heel gelukkig 2019! Wat zijn jouw voornemens voor dit jaar? Laat je inspireren door Annemiek en probeer met haar mee.

  

Hoe God openingen geeft en ik leer om het goede nieuws te delen

Annemiek is nauw betrokken bij het werk van Frontiers. Ze helpt met vertalen, support een kandidaat en is ambassadeur van Omarm een Volk in haar eigen gemeente. Tijdens haar werk en in haar vrije tijd trekt ze veel op met moslims. Haar ervaring en zoektocht delen we graag met jou.

 

Langzaam groeit een verlangen om ook te delen

Vaak hoor je mensen zeggen dat we het evangelie moeten delen. Maar hoe moet dat dan? Ik vind het spannend. Als iemand iets vraagt, wil ik wel wat vertellen. Maar er zelf over beginnen? Toch raak ik steeds meer overtuigd dat er in de Bijbel een duidelijke opdracht staat. Langzaam groeit het verlangen om ook te gaan delen. Ik begin ermee om vaker te benoemen dat ik christen ben en naar de kerk ga. Ik ga in gesprek wanneer mensen iets vragen of als moslims een gesprek over geloof beginnen. Zelf initiatief nemen? Dat is toch wel een enorme stap.

Op bezoek bij een moslim

Ik ging op bezoek bij een jongeman van begin 20. Hij noemt zichzelf moslim en heeft een koran staan op de hoogste plank in de kamer. Toen ik op een zaterdagavond samen met mijn man bij hem was, zat hij eronder met een biertje in zijn hand. “Is niet goed, mevrouw,” zei hij zelf. Ook deed hij niet mee aan de ramadan, al hield hij de schijn op dat het wel zo was. Ik had het idee dat hij niet zo bezig was met geloof. Vaak beginnen moslims in een gesprek over hun geloof, maar hij deed dat niet.

 

Het leven als test

Ik was zijn taaldocent. Inmiddels geef ik geen les meer aan hem. We hadden op een bepaalde manier een bijzondere band gekregen. Af en toe hadden we nog via WhatsApp contact. Na vier maanden ging ik bij hem op bezoek. Ik was al die tijd voor hem blijven bidden. Voor zijn situatie, maar ook dat we nog een keer een openhartig gesprek konden hebben waarin ik het evangelie zou kunnen delen. Ik bad of er een ingang mocht ontstaan in het gesprek en dat ik die ook zou durven gebruiken.

Toen ik bij hem op bezoek was, voelde het heel vertrouwd. We hadden inderdaad een open gesprek en nu ik niet meer zijn docent ben, durfde hij me veel meer te vertellen.

Op een bepaald moment zei hij dat het leven een test is en dat hij nog niet geslaagd was. Ik voelde dat dit mijn ingang was. Ik begreep dat hij doelde op God. Hij praatte verder, maar ik bleef deze opmerking onthouden.

Hij zat vol met vragen

Toen hij uitgepraat was, zei ik: “Je zei dat het leven een test is. Wat bedoel je daarmee?” Hij zei dat het een test van God is en wilde eroverheen praten. Hij dacht dat ik hier niet over wilde praten. Ik hield echter aan en zei: “Ik denk niet dat God op deze manier werkt.” Hij reageerde hier verbaasd op en zei: “Ben jij christen?” Ik beaamde dat. Ik had dit al wel eerder gezegd, maar blijkbaar was het niet blijven hangen. Hij veerde op en riep enthousiast uit dat hij veel vragen had. Deze liepen uiteen van wat we doen in een kerkdienst tot of we de boeken van de Joden ook hebben. Hij had ook vragen over wat er in de bijbel staat over Mohammed en wie dan wel onze profeet is? Ik beantwoordde zijn vragen en vulde ze aan door te vertellen over wat ik geloof over Jezus en God, over omzien naar anderen en Gods liefde.

Ik blijf voor hem bidden

Hij zei dat hij een keer naar de kerk wil en de injiel (de evangeliën) wil lezen. Of hij dat echt gaat doen weet ik niet. Ik heb aangeboden hem hiermee te helpen, maar dring het niet op. Ik blijf ervoor bidden.

God gaf de ingang waar ik om gevraagd had

Het was een bijzonder en leerzaam gesprek. God gaf me de ingang waar ik om had gevraagd en er was openheid om te vertellen. Ik liet me dit keer niet ontmoedigen doordat hij in eerste instantie het onderwerp geloof wilde laten rusten. Normaal zou ik het dan zo hebben gelaten, maar dit keer besloot ik om nog een poging te doen om het gesprek erop te brengen. Ik had ten slotte mijn ingang gekregen, als hij niet wilde zou ik het erbij laten. Deze keer moest ik dus voor mijn gevoel een keer extra aandringen, maar vervolgens ontstond er wel een heel gesprek.

Tips om te bidden voor moslims

Zoals je leest staat het gebed centraal bij Annemiek. Ze vraagt Hem om ingangen te geven. Lees deze tips om meer te leren over hoe je voor moslims kunt bidden.

Maandelijks vergelijkbare verhalen in je mailbox ontvangen? Meld je hier aan!