Waarom bidden we voor moslims?

Bidden is een gewoonte van zowel christenen als moslims. Volgelingen van beide religies bidden om vergelijkbare redenen: om hun gedachten te richten op Gods weg; om Zijn wil te leren en om kracht te krijgen om die te volgen; om troost en hulp te zoeken; als een manier om onze diepste gedachten van ons hart te delen met de Enige op wie we vertrouwen. Dus waarom bidden we voor moslims?

1 We bidden om ons hart te veranderen

We vormen ons beeld van mensen die anders zijn dan wij op verschillende manieren. Ons beeld van moslims baseren we vaak op wat we ervaren en horen. Onze ervaringen en kennis zijn echter beperkt. Voor sommigen zullen hun ervaringen en kennis leiden tot een gevoel van angst  en vijandschap, terwijl anderen juist gevoelens van warmte en medeleven ervaren, weer een ander kan onverschillig zijn.

Wanneer we voor anderen bidden, zoals Jezus ons heeft geleerd, gaan we hen zien door Zijn ogen. 30 Dagen Gebed voor de moslimwereld is begonnen met een groep biddende christenen in het Midden-Oosten, die beleed dat ze de mensen in deze regio niet zagen zoals God ze ziet. Veel lezers van de afgelopen jaren herkennen zichzelf hierin en getuigen ervan dat de gebedsgids ervoor heeft gezorgd dat ze inzien dat ze hun beeld van moslims moeten bijstellen.

Het eerste gebod van Jezus was om anderen lief te hebben zoals Hij van ons houdt. Om moslims lief te hebben moeten we bereid zijn God ons beeld van wie moslims zijn te laten veranderen en hen te gaan zien zoals Hij dat doet. Dus we bidden om  een begrip van Gods hart voor moslims wereldwijd.

2 We bidden om de wereld te veranderen

Christenen geloven dat de wereld kan veranderen door gebed. We geloven dat God door onze gebeden heen werkt om Zijn wil te doen en dat gebed wonderen kan bewerkstelligen.

Veel van de artikelen in de 30 Dagen gebedsgids richten zich op de noden van moslims. Moslims komen uit zeer diverse culturen en samenlevingen en hun noden zijn gevarieerd en uniek. Van migrantenfamilies die worstelen om zich aan te passen aan een onbekende cultuur tot een stamgenoot op het platteland die nooit buiten zijn afgelegen dorp is geweest; rijke zakenmannen en ongeletterde vissers; vluchtelingenvrouwen die wanhopig hun gezin proberen te beschermen en rusteloze jongemannen die willen dat hun stem wordt gehoord. Gebed helpt ons om hun noden te begrijpen en te weten hoe we daarop kunnen antwoorden. We bidden voor de noden van moslims omdat dat een manier is waarop we hen kunnen liefhebben.

We bidden ook dat moslims een beter begrip krijgen van wie Jezus is. Daarbij beseffen we dat we als Zijn volgelingen vaak falen wanneer we Hem willen uitdragen. We bidden dat ze ons zullen vergezellen op onze reis naar het overvloedige leven waar Jezus over sprak en naar het vestigen van Zijn Koninkrijk van vrede op aarde.

30 Dagen gebed

In april-mei vindt de ramadan plaats: een maand waarin moslims extra opzoek zijn naar de waarheid. Bid jij mee dat moslims Jezus zullen ontmoeten en Hem gaan volgen? Hier vind je meer informatie over de 30 Dagen gebedsgids.

Kijk ook eens op biddeniseenweg.nl voor twee inspirerende gebeden voor moslims.

Maandelijks vergelijkbare verhalen in je mailbox ontvangen? Meld je hier aan!