De Zanussi-bedoeïenen in Libië

Frontiers focust op zending onder onbereikte moslimvolken. Iedere maand stellen wij zo’n volk aan je voor, om jou een beeld te geven van hoe zo’n volk eruit ziet. Er zijn op dit moment nog 400 van zulke volken, met meer dan 100.000 mensen per volk, die nog nooit over Jezus hebben gehoord, omdat er niemand is om het hen te vertellen. Vandaag maak je kennis met de Zanussi- bedoeïenen uit Libië. God werkt daar, roept daar en geeft vrede in harten. Doe jij mee, door meer over hen te lezen en voor hen te bidden?

Hoe leven de Zanussi?

De Zanussi leven als bedoeïenen in het oosten van Libië, aan de rand van de Sahara. Vroeger leefden ze echt in de woestijn en trokken ze als nomaden met hun tenten en kamelen van plek naar plek. Inmiddels hebben ze zich ontwikkeld tot ‘fellahin’ – een type bedoeïenen dat zich heeft gevestigd in dorpen langs de woestijn en werken als boeren. Ze accepteren steeds meer betaalde banen in dorpen en steden. Dit past niet bij hun cultuur en er wordt ook op neergekeken, maar het leven als nomade is soms gewoonweg te zwaar. Droogte en magere opbrengsten zorgen voor een moeilijk bestaan. Ze wijken uit naar betaalde banen omdat dat hen betere leefomstandigheden, meer geld en kans op betere gezondheidszorg geeft.

De Zanussi cultuur

Binnen de Zanussi cultuur doen de vrouwen het meeste werk. Ze zorgen voor de dieren en maken yoghurt en boter van geiten- en kamelenmelk. Deze melkproducten zijn hun belangrijkste voeding, en eten ze samen met ronde ongezuurde broden. Verder eten ze dadels als nagerecht en vlees op speciale aangelegenheden, zoals bruiloften of als er gasten komen. Gastvrijheid en sterke familiebanden zijn belangrijke waarden onder de Zanussi

Wat geloven ze?

De Zanussi danken hun naam aan Saïd Mohammed Ali as Zanussi, een Arabische moslim die leefde rond 1800 en met zijn onderwijs in de Islam de grondlegger werd van de religieuze overtuigingen van dit volk. De Zanussi zijn strenge, soennitische moslims en houden zich aan de regels van de Islam. Ze mogen bijvoorbeeld alleen trouwen binnen hun eigen groep. Binnen hun gemeenschap worden erfenissen alleen verdeeld onder mannelijke erfgenamen.

Niemand vertelt hen het Goede Nieuws

De Zanussi worden op dit moment niet bereikt met het goede nieuws dat Jezus van hen houdt. Ze wonen afgelegen, in droge gebieden aan de randen van de woestijn. Er zijn geen werkers onder hen. De laatste paar jaar zijn wel steeds meer zendingsorganisaties gefocust op Libië, ondanks de grote uitdagingen die er zijn. Werkers zijn gearresteerd. Er zijn naar schatting slechts 20 Libische gelovigen in het hele land.

Ondanks het feit dat er geen werkers actief zijn onder de Zanussi,  geloven wij toch dat God werkt onder hen en dat er veel kracht zit in ons gebed. Als wij voor hen bidden, gaan wij hen zien, zoals God hen altijd al ziet. Bid jij mee?

  • Vraag de Heer of Hij mensen zendt die de liefde van Christus met hen willen delen.
  • Vraag God of Hij de enkele gelovigen onder de bedoeïenen sterkt, bemoedigt en beschermt.
  • Bid dat hun traditionele moslimcultuur opener wordt, zodat ze open staan voor het Goede Nieuws
  • Vraag de Heer dat Hij sterke lokale kerken bouwt bij de Zanussi bedoeïenen.

Een kerk in Nederland heeft besloten dit volk te omarmen door een jaar lang voor hen te bidden. Wil jij met je kerk ook een volk omarmen? Lees dan meer.

Maandelijks vergelijkbare verhalen in je mailbox ontvangen? Meld je hier aan!