Vijf dingen die je moet weten over de ramadan

30 Dagen lang onthouden moslims zich van zonsopkomst tot zonsondergang van voedsel en drinken om zich meer toe te wijden aan de islam.

Hieronder staan vijf redenen waarom het ook een belangrijke tijd is voor volgelingen van Jezus om te bidden voor moslims.

1. Ramadan is geestelijk gezien een belangrijke maand.

Het vasten tijdens de ramadan is één van de vijf pilaren van de islam.

Sommige moslims zien het vasten vooral als een poging om krediet te krijgen bij God door hun werken. Ze zien het als een religieuze verplichting.

Voor anderen is het een kans om God te zoeken en hun harten te reinigen. 

Kom in actie:

Bid dat moslims in contact komen met de waarheid van het Goede Nieuws tijdens deze periode van toegenomen geestelijke activiteiten tijdens de ramadan. Bid dat ze Jezus als hun Redder leren kennen.

2. Ramadan is een cultureel evenement.

Door de aanwezigheid van tradities en speciaal eten, voelt ramadan als feest, zoals de kersttijd voor christenen.

Eten en tradities verschillen per land. In Marokko verbreken moslims het vasten vaak met dadels, melk, gebak en harira: een stevige soep van kikkererwten. In India verbreken mensen het vasten met samosa, curry en fruit.

Elke vastendag begint met de eerste oproep tot gebed, vlak voor zonsopkomst. In sommige gemeenschappen wordt er een persoon aangewezen, die midden in de nacht door de straten loopt en mensen met geroep waarschuwt dat het tijd is voor een maaltijd voor zonsopkomst. In andere buurten maken mensen jonge mannen wakker die door de straten rennen terwijl ze op potten en pannen slaan.

In veel landen worden er bij zonsondergang kanonnen afgevuurd om mensen te laten weten dat het tijd is om het vasten te verbreken.

Kom in actie:

Denk aan jouw eigen culturele tradities rondom Kerst. Op welke manier komen jouw gevoelens over deze tradities overeen met wat moslims voelen over de ramadan?

3. Ramadan is fysiek belastend.

Tijdens de ramadan lopen de gemoederen sneller op, vooral aan het eind van de dag. Dit is niet verrassend, want mensen hebben niets gegeten of gedronken sinds zonsopkomst. Vasten is extra moeilijk tijdens de lange, warme zomerdagen.

Tijdens de eerste vijf dagen ervaren mensen het meeste ongemak wanneer hun lichamen moeten wennen aan het ontberen van voedsel en drinken tijdens de dag. 

Kom in actie:

Vraag God om Zichzelf te openbaren aan moslims als ze te maken krijgen met hun eigen fysieke beperkingen.

4. Ramadan verstoort de normale routines.

Mensen die vasten vinden het moeilijk om te focussen op studie of werk. Eén manier om hiermee om te gaan is om activiteiten te verschuiven van de dag naar de nacht. Velen zullen proberen om overdag te slapen tot het tijd is om het vasten te verbreken en zaken zullen gesloten blijven tot na zonsondergang.

Na een lange dag zonder eten en water, eten moslims een eenvoudig ‘ontbijt’ bij zonsondergang. Een aantal uren later wordt er een grotere ‘lunch’ gegeten en het ‘avondeten’ wordt vlak voor de gebedsoproep bij zonsopgang geserveerd.

Tussen deze nachtelijke maaltijden door zijn de straten gevuld met mensen die winkelen, kinderen die spelen en vrienden die op bezoek gaan.

Kom in actie:

Overweeg om je routine te onderbreken door een dag of dagdeel te bidden en vasten en God te vragen dat moslims Jezus Christus leren kennen.

5. De ramadan is vol mogelijkheden voor het Goede Nieuws.

Werkers geven aan dat de verhoogde spiritualiteit tijdens de ramadan hun bijzondere mogelijkheden biedt om met moslims te delen over Jezus. Het is een belangrijke maand voor werkers als ze tijd doorbrengen met moslims en het Goede Nieuws delen.

Kom in actie:

Met 30 Dagen Gebed bidden we dat moslims wereldwijd in contact mogen komen met de waarheid van het Goede Nieuws en eeuwig leven in Christus mogen ontdekken. Bid je mee?

Maandelijks vergelijkbare verhalen in je mailbox ontvangen? Meld je hier aan!