Een jaar lang bidden voor een onbereikt volk

Waarom zou je een jaar lang bidden voor een onbereikt volk? Zo ver weg en onbekend? Een kleine baptistenkerk besloot om de uitdaging op te pakken en mee te doen aan Omarm een Volk. Een jaar lang baden zij voor een volk op het Arabisch Schiereiland.

Anneloes is de ambassadeur van het Omarm een Volk project in haar kerk. In dit interview blikt ze terug op de ervaring om samen met haar kerk een jaar lang te bidden voor een onbereikt volk. 

Hoe heb je gehoord van omarm een volk?

“Ongeveer 10 jaar geleden hoorde ik bij een bijeenkomst over 30 Dagen Gebed. Ik vond dit een hele mooie actie en sindsdien doe ik elk jaar mee. In een van deze gidsen zag ik de oproep voor Omarm een Volk. Bij de gemeentevergadering stelde ik voor om ons als kerk op te geven. Ook de anderen in de kerk leek dat een goed idee.”

Hebben jullie zelf een volk uitgekozen?

“Als kerk dachten we na over voor welke regio we graag zouden bidden. We konden kiezen uit een aantal regio’s en kwamen uit op het Arabisch Schiereiland. Frontiers gaf ons toen een paar voorstellen. Uiteindelijk hebben we gekozen om te bidden voor een volk in Jemen.”

Hoe gaven jullie gebed voor dit volk vorm in de kerk?

“Iedere maand hielden we een informatiemoment in de kerk: ik deelde bijvoorbeeld nieuws uit het Arabisch Schiereiland, of verhalen van mensen uit het land die ik in Nederland had ontmoet. Ik zette hierbij meestal ook beeldmateriaal in, foto’s of een kort filmpje. Zo vond ik bijvoorbeeld op internet een Jemenitische kunstenaar die een kunstwerk gemaakt had over het volk waar we voor baden! Daarna namen we dan een moment om samen te bidden voor ons specifieke volk. Daarnaast werkten we ook met een rooster: mensen in de kerk konden zich inschrijven om om de beurt een maand lang te bidden voor het volk.”

Hoe beleefden jullie dit jaar van gebed?

“Voor mij ging het thema erg leven door de maandelijkse nieuwsupdates en door samen gericht te bidden voor een volk. Ook van anderen in de kerk hoorde ik positieve reacties: een onbereikt volk voelt vaak zo ver weg, maar door samen ervoor te bidden komt het toch ineens dichterbij. Het gaf ons ook meer besef over hoe goed we het hebben in Nederland en hoe belangrijk het is dat deze volken ook het Goede Nieuws horen.

Ik vond het ook bijzonder dat ik juist in deze periode meer Jemenieten leerde kennen, bijvoorbeeld tijdens mijn vrijwilligerswerk op het AZC en bij een weekend van E&M. 

Tot slot was het erg bijzonder dat de kinderen ook meededen met gebed. Een jongen was zo geraakt door de verhalen dat hij maanden later nog voor het volk wilde bidden en een gift wilde geven aan Jemen.”

Welke steun ontving je van Frontiers?

“Iemand van Frontiers heeft ons geholpen om de eerste dienst vorm te geven met informatie over ons volk. Ook door het jaar heen werd er af en toe gevraagd hoe het ging. Het lukte mij goed om vrij zelfstandig Omarm een Volk in de kerk te organiseren. Maar ik wist dat ik altijd om advies kon vragen wanneer nodig.”

Heb je tips voor kerken die ook een volk willen omarmen?

  • Gewoon doen: het is heel mooi om samen te bidden en helpt om als kerk bewust te worden van het belang van gebed.
  • Maak het niet te zwaar of moeilijk. Kijk wat past bij jouw kerk.
  • Betrek de kinderen bij het gebed.

Iets voor jouw kerk?

Zou jij ook graag samen met je kerk een jaar lang willen bidden voor een onbereikt volk? Kijk dan eens op www.frontiers.nl/omarm-een-volk/ voor meer informatie of mail naar: info@frontiers.nl.

Maandelijks vergelijkbare verhalen in je mailbox ontvangen? Meld je hier aan!