De imam stak een kerosine lamp aan en hing deze boven Ibrahim`s hoofd. De Imam nam plaats op het tapijt voorin de klas vol met jonge jongens. De lantaarn siste boven hen en maakte een cirkel van licht in de duistere kamer.

“De goede daden die je doet in dit leven, zullen je pad verlichten na het graf,” zei de imam, terwijl hij elke jongen nadrukkelijk in de ogen keek. Hij rolde een klos garen af die hij had meegenomen van zijn kleermakerswinkel achter de moskee en hij trok aan het draad. “Op de dag van het oordeel loop je over een draad die zo breed is als een haar,” zei hij. “Als de lamp van je ziel gedimd is omdat je goede daden te gering waren…” Geluidloos laat hij het draad uit zijn handen vallen.

Hij wees naar de gaslamp. “Islam is de onthulling van kennis aan de wereld. De Ramadan laat het licht van de Islam zien.” Deze maand is heilig omdat in deze maand de profeet Mohammad de hemelse Koran ontving.

Nu legde de imam een grote dadel in de handpalm van elke jongen. “Ramadan is een maand van vrijgevigheid,” zei hij. “Van zonsopkomst tot zonsondergang eten en drinken we niet, maar in plaats daarvan denken we aan de mensen die geen eten hebben. Dan breken we ’s avonds het vasten en delen ons eten met de armen. Wanneer je vrijgevig bent, zal God dat ook voor jou zijn. Wanneer je egoïstisch bent, zal God van je afnemen en het aan iemand anders geven.”

Ibrahim had het gevoel dat de imam rechtstreeks van over zijn bril naar hem keek. Hij vroeg zich af of de leerkracht wist over de qatayef die hij stiekem had meegenomen bij de bakker.

2 mannen lezen Koran met Imam

De imam pakte een dik groen boek van de plank achter hem en plaatste het op een houten standaard in hun midden.

“Iedere avond gedurende de Ramadan zullen alle mannen naar de moskee komen, dus kom met jullie vaders mee, dan zullen we samen de Koran lezen. Ibrahim kreeg een beklemmend gevoel op zijn borst. Zijn vader kon hem niet meenemen naar de moskee. Hij wist niet eens waar zijn vader was. En Firas was te druk om hem mee te nemen. “Voor degene onder jullie die de Koran hebben gememoriseerd houden we een competitie.” Ibrahim schaamde zich. Het was voor hem niet mogelijk om naar school te gaan en de Koran te bestuderen met de lokale jongens. “De winnaar zal op televisie te zien zijn bij de regionale competitie.”

De jongens begonnen opgewonden te mompelen.

“Het belangrijkste van de Ramadan is dat je je gebeden doet en dat je veel aan God denkt. Elke keer wanneer je angstig wakker wordt door een nare droom, bid dan. Denk aan de genadige en barmhartige God en je zult vrede vinden.”

De telefoon van de imam ging. Hij keek naar het scherm en trok wit weg.

“Het is het ziekenhuis,” fluisterde één van de jongens tegen Ibrahim. “Zijn vrouw is ziek.” De imam zag er overstuur uit. Ibrahim zag dat de imam een dapper gezicht trok. Hij mompelde een paar gebeden en ze vervolgens: “We accepteren de wil van God. De les van vandaag is afgelopen.” Hij liep met de jongens mee naar buiten en ging er snel op zijn motor vandoor.

Op weg naar huis vroeg Ibrahim stilletjes aan God of Hij van hem een goede jongen wil maken. Ook vroeg hij of God zijn familie wil beschermen en zijn vader thuisbrengen. Hij vroeg of God de vrouw van de imam beter wil maken. Vervolgens deed hij een plechtige belofte om de Koran te memoriseren zoals de andere jongens. Hij beloofde ook plechtig om te stoppen met Firas boos te maken door in de problemen te komen. Hij nam voor om nooit een gebed te missen. Ibrahim zou altijd aan God denken.

Dit is het zesde deel van Firas’ verhaal.
Lees hier: deel 1, deel 2deel 3deel 4deel 5deel 6deel 7, deel 8, deel 9, deel 10, deel 11, deel 12, conclusie

GEBEDSFOCUS

Mensen zoals Ibrahim hebben een relatie met God die bestaat uit angst – angst voor veroordeling. Het moslimgeloof biedt geen zekerheid over of ze het dunne draad naar het paradijs succesvol zullen oversteken. Tijdens de Ramadan doen moslims meer religieuze goede daden, in de hoop dat deze hun kansen op het binnenkomen van het paradijs zullen vergroten.

  • Bid vandaag mee dat moslims het ware geloof in Jezus Christus zullen ervaren, dat hun angst voor het oordeel zal verdwijnen.
  • Vraag de Heer om moslims, die zich uitputten in de naam van hun geloof, te laten zien dat liefde de enige manier is om echt vrij te zijn van angst. Want perfecte liefde drijft vrees uit. (1 Johannes 4:18)
  • Tijdens de Ramadan staan moslims die zich inzetten om God te behagen, vaak meer open voor gesprekken over geloof. Bid voor evangelisten om moslims te zegenen en om mensen te wijzen op Gods perfecte liefde en genade door Jezus Christus. Vraag God of moslims zich zullen overgeven aan de vrijheid van het kruis.

Dagelijks tijdens de ramadan gebedspunten ontvangen op je telefoon of tablet? Download nu de app ’30 dagen gebed’.

Download de app