Maak de start van Firas’ ramadan mee

Ibrahim liep het water in de mond toen hij de dampende stapel vers gebakken pannenkoeken voor zich zag. Het deeg is gevuld met walnoten en roomkaas en in een halve maanvorm gevouwen. Het zoete aroma ruikt zo sterk dat hij de qatayefs bijna kan proeven.

Ibrahim stond op zijn tenen bij de toonbank. Hij was bijna niet zichtbaar voor de bakker die achter in de verre hoek aan het werk was.

Het maken van qatayefs is een jaarlijkse traditie. Ze worden alleen verkocht bij de start van de ramadan en er wordt dan alleen van genoten na zonsondergang. Wanneer het gerucht gaat dat de ramadan mogelijk die avond gaat beginnen, moet de bakker aan het werk om zijn dure qatayefs te bakken. De hand van Ibrahim reikte over de toonbank. Hij aarzelde. Heeft de bakker hem gezien?

De bakker stond met zijn rug naar Ibrahim toe en kneedde een klont deeg.

Ibrahim reikte over de toonbank en greep een qatayef, maar hij was niet snel genoeg. De bakker draaide zich om en zag dat hij op het punt stond om de pannenkoek in zijn mond te stoppen.

Ibrahim rende hard weg, zijn gestolen schat in zijn hand geklemd, met de tiener die in de winkel werkte op zijn hielen. Hij stormde door fel verlichte straten, drukbezocht door winkelend publiek, totdat hij Marwan de postbezorger tegen het lijf liep.

De winkelbediende haalde hem in en pakte Ibrahim bij zijn schouders beet. “Waar is je vader?” gromde hij. Ibrahim knipperde met zijn ogen. Hij kon geen antwoord geven. Hij keek op naar de postbode en barstte toen in snikken uit.

“Zijn familie kan het niet betalen,” zei Marwan. Hij gaf een verkreukeld bankbiljet aan de jongen van de bakker. “Het zijn Syriërs.”

De bakkersjongen greep het geld en keek fronsend naar de kleine jongen. Toen liep hij weg.

Marwan pakte Ibrahim bij de hand. “Kom,” zei hij vriendelijk. “Laten we teruggaan naar je moeder en grote broer, voordat het donker wordt. Trouwens, er is net een brief voor je familie gekomen. Ik wilde hem bezorgen op weg naar huis.”

Ze baanden zich een weg door de drukke straten, langs winkelde mensen die zakken vol suiker en meel droegen. Maar Ibrahim staarde ergens anders naar. Marwan volgde Ibrahim`s blik naar een oud kanon dat bij de moskee werd neergezet.

“Dat is het kanon voor de ramadan,” zei de postbezorger met een knipoog tegen de jongen.

Ibrahim vroeg opgetogen. ”Gaan ze hem afsteken?” “Misschien wel, maar alleen als de imam, de man die de gebeden in de moskee leidt, een glimp opvangt van de wassende maan. Wanneer hij de maan niet ziet, begint de ramadan morgen. Maar als de imam de maan ziet,” hij pauzeerde om zeker te weten dat hij de aandacht van Ibrahim had, “zegt hij dat en dan steken ze het kanon af om de aanblik van de maan – de officiële start van de maancyclus van de ramadanmaand – aan te kondigen.”

Ze kwamen in een smalle steeg en gingen een oud appartementencomplex binnen. Nadat ze de trappen waren beklommen, klopte Marwan op een deur.

Firas opende de deur en riep zijn kleine broertje naar binnen. “Ibrahim! Waar ben je geweest? De ramadan kan elk moment beginnen!” Hij gaf Ibrahim een klopje op zijn schouder en stuurde hem naar binnen. “Moeder is aan het koken. Ga haar helpen. We hebben een qatayef pannenkoek voor je bewaard.”

Ibrahim werd rood en haastte zich naar binnen.

“Bedankt dat u hem thuis hebt gebracht, meneer,” zei Firas tegen Marwan.

Dit is het derde deel van Firas’ verhaal.
Lees hier: deel 1, deel 2deel 3deel 4deel 5deel 6deel 7, deel 8, deel 9, deel 10, deel 11, deel 12, conclusie

GEBEDSFOCUS

Over de hele wereld worden vaders van hun gezinnen gescheiden om te werken in verafgelegen steden of landen, of ze worden gescheiden van hun geliefden door de oorlog. Tijdens een tijd waarbij het draait om familie, zoals tijdens de Ramadan, wordt het gemis van een vader vergroot.

Vader van de vaderlozen en beschermer van weduwen is God in Zijn heilige woning. God geeft de eenzamen een huis; Hij leidt de gevangenen naar voorspoed, maar de opstandigen blijven in een droog land. Psalm 68:5-6

  • Het hart van God is dat Hij een Vader wil zijn voor de vaderlozen en om de eenzamen een familie te geven. Vraag of Hij zichzelf wil laten zien als hun Voorziener, Beschermer, Leider en Voeder.
  • Bid voor moslimkinderen zoals Ibrahim, die opgroeien zonder de liefde of kennis van een vader. Vraag God of Hij deze kinderen wil laten zien dat ze bij Hem kunnen komen door Christus (Markus 10:14) voor troost, genezing en vrede in hun omstandigheden.
  • Bid ook dat deze kinderen die hun biologische vader moeten missen, de volheid van de liefde die alleen van de hemelse Vader kan komen, zullen kennen en ervaren.